Bodembedekking voor in de stal

19 september 2010

Er bestaan verschillende soorten bodembedekking voor op de bodem van een paardenstal. De bekendste en meest gebruikte soort is stro, maar ook houtkrullen, hennep, vlas en kokosvezel worden gebruikt.

Stro

Na het maaien en dorsen van graan blijven de stengels van de planten over: stro. Er bestaan tarwestro, gerstestro, roggestro en haverstro. Om de stal te bedekken worden vooral tarwestro en gerstestro gebruikt.

 

Naast het feit dat stro er gezellig uitziet, gaat het ook verveling van het paard tegen. Het dier heeft namelijk altijd iets om aan te knabbelen, wat ook goed is voor de spijsvertering omdat er extra speeksel wordt geproduceerd. Veel energie levert stro niet, dus gebruik het niet in plaats van ander ruwvoer maar alleen als aanvulling! Let wel op: gerstestro is niet geschikt als ruwvoer, omdat er stengelige naalden in zitten die tot koliek kunnen leiden. Ook van ander stro moet niet te veel gegeten worden, want ook hierdoor kan koliek ontstaan.

Stro is erg goedkoop en wordt ook makkelijk afgevoerd door bijvoorbeeld kwekerijen. Wel is de opname van ammoniak slecht en is het heel stoffig. Als je een paard met een aandoening aan de luchtweg hebt is stro dus niet geschikt!

Een stal met stro als bodembedekking vraagt veel tijd: je moet de hele stal (bijna) elke dag schoonmaken!

Houtkrullen

Houtkrullen zijn geschikt voor paarden die te veel stro eten waardoor koliek kan ontstaan. Het is niet hetzelfde als zaagsel, het is namelijk minder fijn. De bodembedekker neemt vocht en ammoniak goed op en is stofvrij. De vieze en natte plekken moeten er elke dag uit worden gehaald, waardoor niet de hele stal leeggehaald hoeft te worden. Het is wel meer werk dan in het potstalsysteem (zie hennep en vlas).
Let op: er bestaat ook een B-kwaliteit vorm van houtkrullen, waarin meer stof zit.

Hennep

Bij hennep is er sprake van het potstalsysteem. Er wordt een ‘potstal’ gecreëerd door laag voor laag de bodem op te bouwen. Elke dag moeten de heel natte plekken weggehaald worden, maar de gehele bedekking hoeft pas na 4 maanden vervangen te worden! Het is dus niet veel werk. Er is ook vrij weinig afval en ammoniak wordt zeer goed opgenomen. Hennep is wel redelijk duur.

Vlas

Een andere en bovendien goedkope bodembedekker is vlasstro. Voor paarden met luchtwegproblemen is het een goede oplossing, het is namelijk stofvrij. Ook bij vlas wordt er gebruik gemaakt van het potstalsysteem. Het neemt vocht goed op. Wel kan het erg glad zijn, pas dus op dat je paard en jij niet uitglijden.

Kokosvezel

Omdat kokosvezel redelijk nieuw is op de markt, zijn er verschillende ervaringen bekend. De vezels zijn stofvrij, kunnen zowel nat als droog gebruikt worden en zijn bovendien reukloos. Paarden eten het niet, waardoor het geschikt is voor paarden die snel koliek krijgen.
Voor paarden met hoefbevangenheid kun je natte vezels gebruiken, zodat de pijn verlicht wordt doordat er tegendruk ontstaat door de structuur.

Er is geen sprake van een potstalsysteem met meerdere lagen, maar er wordt bijgestrooid nadat natte plekken verwijderd zijn. Ammoniak en vocht worden niet erg goed opgenomen en dus moeten er meer vezels gebruikt worden dan voorgeschreven is.

Een voordeel van kokosvezels is de brandvertragende werking.