De wei

12 december 2010

Hoewel je je paard misschien op stal houdt, is een wei altijd onmisbaar. Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij een weiland. Zorg ervoor dat het stuk grond groot genoeg is en er geen gevaarlijke dingen rondslingeren, waaraan je paard zich kan verwonden. Ook de afrastering moet veilig zijn. Verder moet je het weiland goed onderhouden om een vieze modderpoel te voorkomen.
In principe kun je een paard het hele jaar door in een wei houden. Het is dan wel belangrijk dat er een droge schuilstal aanwezig is en het paard niet geschoren wordt.

Grootte

Natuurlijk is het belangrijk dat je paard genoeg bewegingsruimte heeft. Zorg er daarom voor dat de wei groot genoeg is. Over het algemeen heeft één paard minstens 2500 vierkante meter nodig. Als je meerdere paarden houdt, heb je dus een grotere wei nodig. Voor een merrie met een veulen is een weiland vanaf ongeveer 3000 vierkante meter geschikt.

Afrastering

Het is niet de bedoeling dat je paard in zijn eentje op onderzoek uitgaat buiten de wei. Daarom is een goede afrastering belangrijk. Zorg ervoor dat deze veilig is en vervang kapotte onderdelen zo snel mogelijk. Maak de afrastering niet te hoog maar ook niet te laag; je wilt immers niet dat je paard over het hek heen springt of dat je shetlandpony er gewoon onderdoor loopt.
Er zijn veel verschillende materialen die je rondom de weide kunt plaatsen, die je uiteraard ook kunt combineren:

  • Hout of kunststof. Als je een mooie, stevige afrastering wilt, kun je kiezen voor een houten (of nephouten) hek. Het is hierbij belangrijk dat er geen punten zijn en het hout splintervrij is. Als je een hek van echt hout hebt, moet je dit goed onderhouden: hout kan immers rotten. Dit hekwerk is meestal wel duurder dan andere soorten afrasteringen.
  • Gaas. Gaas is erg sterk en wordt bevestigd aan palen, die je natuurlijk diep genoeg in de grond moet zetten. Zorg ervoor dat de mazen niet zo groot zijn dat er geen hoef doorheen past: je paard zou zich ernstig kunnen beschadigen. Het onderhoud van gaas is minder veel werk dan de meeste andere soorten hekwerk.
  • Prikkeldraad. Deze vorm van afrastering is absoluut niet populair bij paardenhouders. Paarden kunnen zichzelf ernstig verwonden aan de prikkels. Er zijn echter mensen die zowel koeien als paarden houden en toch kiezen voor prikkeldraad, omdat koeien meestal niet worden tegengehouden door schrikdraad.
  • Schrikdraad. Bij schrikdraad krijgt een paard dat probeert te ontsnappen een licht stroomschokje. Dit houdt paarden op afstand van de afrastering. Je kunt kiezen voor schrikdraad of schriklint. Schrikdraad is een, meestal dunne, draad van ijzer. Een nadeel hiervan is dat paarden zich kunnen bezeren omdat ze de draad niet goed kunnen zien. Schriklint is duidelijker te zien voor paarden. Wel zal het sneller vervangen moeten worden dan schrikdraad. Je hebt smal en breed schriklint. De smalle versie breekt wanneer het dier probeert uit te breken, wat snijden voorkomt. Bij breed schriklint is dit niet het geval.
    Natuurlijk heb je voor zowel schrikdraad als schriklinkt beschikking over elektriciteit nodig.
  • Heg. Je kunt ook een stevige heg gebruiken als afrastering. Dit moet dan wel 100% ondoordringbaar zijn en het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je paard de heg opeet!
  • Water. Ook water kan een geschikte afrastering zijn. Wel moet de sloot breed genoeg zijn, om te voorkomen dat je paard er overheen springt. Ook moeten de walkanten niet te steil zijn. Nadelen van een sloot als afrastering kunnen onder andere zijn dat veulens makkelijk kunnen verdrinken en het water in de winter kan bevriezen. Ook voor paarden die graag zwemmen is een sloot minder geschikt.

Onderhoud

Verwijder regelmatig de mest uit de wei. Paarden eten namelijk niet graag van het gras rondom hun eigen mest en bovendien kan er wormbesmetting ontstaan. Controleer ook regelmatig of het water nog vers is en of er geen giftige planten groeien. Als er, bijvoorbeeld in de winter, niet genoeg gras groeit, kun je hooi in de wei leggen.