De staart en manen knippen, trekken en snijden

26 oktober 2010

Om zowel praktische als modieuze redenen kun je de staart en manen van je paard knippen. Dit is een onderdeel van het toiletteren, het verwijderen van overtollige haren, lange haren korter maken en het invlechten. Vooral voor wedstrijden en keuringen is het belangrijk dat je paard er op z’n mooist uitziet.

Hoe je de manen bijhoudt verschilt ook per ras. Zo zie je vaak dat Arabieren lange manen hebben en fjorden de manen kort dragen.
Om de manen te verkorten kun je ze knippen, trekken, snijden of eventueel scheren. De staart wordt vrijwel altijd geknipt.

 

Manen knippen

Als je gaat voor een rechte, net afgeknipte manen kun je de manen het beste knippen. Dit is ook een goede oplossing voor dunne manen die bij het trekken nog dunner zouden worden. Zorg altijd voor een goede schaar, zodat je de manen recht kunt afknippen.
Je begint bovenaan, bij de oren, en werkt zo richting de schoft. Zorg wel dat je de manen van te voren goed hebt uitgekamd. Knip ze altijd iets langer dan je ze uiteindelijk wilt hebben, zodat je het na de eerste ronde nog bij kunt werken. Na een ronde knippen kam je de manen nog een keer goed uit, waarna er vaak weer langere plukken te zien zijn die je weer kunt bijwerken. Doe dit net zo lang tot alle manen even lang zijn.
Het voordeel van knippen is de tijd die je ervoor nodig hebt: het gaat erg snel. Wel is het lastig om de manen precies recht te knippen, houd je aandacht er dus goed bij!

De manen van Fjorden worden vaak op een speciale manier geknipt. Door de aalstreep hebben deze paarden namelijk in het midden zwarte manen, maar aan de buitenkant blonde. Vaak worden de lichte manen een centimeter korter geknipt, zodat de zwarte manen hier bovenuit steken.

Manen trekken

Voor een natuurlijkere ‘look’ kun je de manen trekken. Dit klinkt hard, maar als je het goed doet is het niet pijnlijk voor het paard. Zorg dat je een tijd voor het trekken de manen niet wast of inspuit met een spray, want gladde manen zijn erg lastig te trekken.
Voor het manen trekken heb je een trekkammetje nodig. Om te zorgen dat het paard er zo min mogelijk van voelt en je de lengte goed kunt bepalen, pak je steeds een klein plukje manen vast. Het plukje te lange haren sla je een keer om het kammetje heen. Dan trek je ze er met een snelle beweging uit.
Manen trekken kost veel meer tijd dan knippen, maar wordt door de meeste mensen mooier gevonden.

Manen snijden

Als je knippen niet mooi vindt maar je paard dunne manen heeft of het trekken vervelend vindt, kun je besluiten de manen te snijden. Het heeft hetzelfde effect als manen trekken maar dunt de haren niet uit. In de paardenspeciaalzaak kun je hiervoor een speciaal mesje kopen.
Als je de manen goed hebt uitgekamd, pak je steeds een dun plukje haar. Dit trek je strak en dan snijd je de manen af, met het mesje naar de grond gericht.

Staart knippen

De staart van een dressuurpaard komt meestal tot ergens tussen het spronggewricht en de kogel, maar springpaarden hebben vaak een kortere staart. Het makkelijkst is om de staart recht af te knippen, maar je kunt hem eventueel ook in een pluim knippen.
Als je de staart gaat knippen is het handig om iemand anders zijn arm onder de staartwortel te laten houden, omdat het paard tijdens het lopen de staart wat omhoog houdt waardoor hij korter lijkt. Als je het alleen doet, kun je het beste je hand van de staartwortel naar beneden laten glijden, totdat je op de juiste lengte bent. Dan knip je de haren onder je vuist recht af. Daarna kun je het eventueel nog een beetje bijwerken.