De staart en manen wassen

10 maart 2018

In de zomer is het lekker om je paard eens goed te wassen. Het is goed tegen jeuk, insectenaanvallen en natuurlijk wordt de vacht helemaal schoon. Doe het toch niet te vaak, want je kunt er de vetlaag mee beschadigen en dan duurt het een tijdje voor de vacht zijn werk goed kan verrichten.

Gebruik een speciale paardenshampoo of babyshampoo.

Staart

Als de staart erg vies is, kun je hem in een emmer met shampoo brengen. Met de ene hand houdt je de emmer vast en met de andere de staart. Let wel op of je paard hier tegen kan, want als het gaat slaan heb je een probleem. Je kunt ook gewoon de staartwortel goed insoppen en zo ook de rest van de staart wassen. Wrijf zachtjes, om te voorkomen dat er enorm veel klitten ontstaan.

Verder bestaat er nog een speciaal systeem om de paardenstaart te wassen. Er wordt een band om de staart gebonden, met daaraan een waszak. De staart wordt in de zak gehangen en er wordt shampoo en water bij gedaan. Men masseert de haren in aan de buitenkant van de zak, waardoor de handen niet nat worden. Voor het uitspoelen doe je extra water in de zak, knip je de onderkant van de hoes stuk en laat je het water eruit lopen.

Om te zorgen dat de staart sneller droogt, kun je hem even rondzwaaien zodat het meeste water verwijderd wordt.

Manen

De manen en de voorlok wassen is heel simpel. Je masseert de shampoo goed in en spoelt het later weer uit.