De paardenvrachtwagen

6 februari 2011

Met een paardenvrachtwagen kun je meer paarden vervoeren dan met een trailer. In sommige vrachtwagens passen wel 8 paarden! De indeling lijkt meestal op een lange gang met aan de zijkanten wanden waar de paarden tussen kunnen staan. De loopplank is de ene keer aan de zijkant te vinden, de andere keer aan de achterkant.

Een eigen paardenvrachtwagen?

Als je vaak meerdere paarden moet vervoeren, kan het handig zijn om zelf een paardenvrachtwagen aan te schaffen. Dit is natuurlijk wel een dure investering, dus als je niet per se een eigen vrachtwagen nodig hebt, is het verstandiger om er een te huren. Er bestaan ook speciale paardentaxi’s, die je in kunt huren om je paarden te vervoeren.

Belangrijk

Voor je vertrekt, is het belangrijk dat je controleert of alles gereed is. Zorg er onder andere voor dat:

–       de bodem stevig en bedekt is, zodat de paarden niet uit kunnen glijden

–       de rem goed werkt

–       de vrachtwagen licht is van binnen

–       er raampjes aanwezig zijn en een stukje open staan, belangrijk voor frisse lucht en extra licht

–       het olie- en waterpeil goed is

–       de druk in de banden juist is

–       als je iemand inhuurt om je paarden te vervoeren, deze persoon ervaring heeft met het vervoer van paarden, goed kan rijden en goed verzekerd is

–       je EHBO-spullen bij je hebt (zie stalapotheek)

–       je niet vergeet een extra halster mee te nemen

Onderweg

Als je paarden vervoert, is het heel belangrijk dat je voorzichtig rijdt. Het is verstandig om rustig te beginnen, zodat de dieren zich aan kunnen passen. Later kun je iets sneller rijden. Als je lange reis maakt, kun je het beste elke twee uur even stoppen om te controleren of alles in orde is met de paarden.