De trailer

3 augustus 2010

Een trailer is een aanhangwagen om een paard in te vervoeren. Er bestaan trailers voor 1 of 2 paarden. Omdat 1-paardstrailers heel smal en niet zo veilig zijn voor het paard, worden deze niet zo veel meer gemaakt. Meestal worden er 1.5 of 1.75-paardstrailers gebruikt om één paard te vervoeren. Om 3 of meer paarden te vervoeren heb je een paardenvrachtwagen nodig.

Je mag niet zomaar met een trailer gaan rijden. Vaak voldoet een trailer namelijk niet aan de eisen van een aanhangwagen waarmee je mag rijden met het gewone rijbewijs B. Meestal is het rijbewijs BE nodig.

Zorg ervoor dat de volgende punten in orde zijn voordat je met een trailer de weg op gaat:

  • De bodem moet stevig en bedekt zijn, zodat het paard niet uit kan glijden
  • Rem
  • Verlichting: een goede trailer is licht van binnen
  • Raampje: belangrijk voor frisse lucht en extra licht
  • Het kleine deurtje aan de voorkant van de trailer moet goed open en dicht gaan

Verder is een knalroze trailer natuurlijk hartstikke leuk, maar het is slimmer om een witte, of andere lichte kleur, trailer te kopen. Dan wordt de aanhanger namelijk niet zo warm als de zon schijnt.

Het paard

Vaak zijn er problemen met het trailerladen. Hoe krijg je je paard nou gewillig de trailer in? Ten eerste moet je weten dat de reden om niet mee te werken bijna altijd ‘gevaar’ is. Een paard doet dit niet om je te pesten, maar vertrouwt de boel gewoon niet. Het dier lokken met voer heeft daarom ook bijna nooit zin, je kunt beter geduldig zijn en je paard stapje voor stapje leren dat het helemaal niet zo eng is.

Zorg er altijd voor dat het dier goed beschermd is. Er bestaan beschermers die speciaal gemaakt zijn voor de transport, maar je kunt ook gewoon bandages, onderlappen en (eventueel) springschoenen gebruiken. Een warme deken is geen goed idee, omdat het dan snel te warm wordt voor het paard.Als het regent of als je paard schrikt van opkomend verkeer, is het een goed idee om de klep bovenaan de achterkant dicht te doen. Anders kun je hem gewoon open laten.