Trailerladen, een lastig klusje!

7 maart 2018

Vaak is het moeilijk om een paard de trailer in te krijgen. Trailerladen moet je met geduld doen. De eerste keer dat je een paard de trailer in laat gaan, moet een goede ervaring worden voor het dier. Is het dit niet, dan zal het vervoeren voortaan erg lastig gaan.

Voorbereidingen

Voordat je een paard voor het eerst de trailer in laadt, kun je verschillende oefeningen met hem doen. Je kunt samen met je paard langs en over verschillende ‘enge’ obstakels lopen, zoals een grondzeil. Zo leert het dier om volledig op de mens te vertrouwen. Oefen ook het achteruit lopen aan de hand. Natuurlijk moet je paard de ‘gewone’ dingen zoals meelopen aan een halster en vaststaan kunnen. Voor het laden kun je je paard beenbescherming omdoen.

Als je gaat trailerladen, moet de trailer al aan de auto gekoppeld zijn. De auto moet op de handrem staan. Het is handig om hem naast een muur te parkeren, zodat je paard in elk geval niet langs die kant langs de trailer kan lopen. Om het geheel extra stabiel te maken, kun je het neuswieltje uitdraaien en, als je die hebt, de poten aan de achterkant van de trailer gebruiken. Om het voor het paard minder eng te maken, kun je de trailer lichter maken door het voordeurtje open te zetten en wat stro op de klep te leggen. Zorg ervoor dat de klep niet om kan kiepen!

Het laden zelf

Loop eerst een paar keer langs de trailer, om te laten zien dat het niet eng is. Daarna kun je het beste gewoon recht op de trailer aflopen, het paard even laten snuffelen als dat nodig is en dan meteen doorlopen. Als dit de eerste keer lukt, is dat heel goed! Raak echter niet in paniek als het je niet meteen lukt. Het belangrijkste bij het trailerladen is namelijk geduld. Als jij druk gaat doen, schreeuwt en je paard begint te slaan wordt het alleen maar enger voor het paard en zal het nooit zomaar de trailer in lopen.
Waar je op moet letten, is dat het paard nooit ongeïnteresseerd vlak voor de klep staat. Snuffelen mag, maar niks doen niet. Zorg dat je paard in beweging blijft. Verder moet je voldoende druk houden op het halstertouw, maar niet te veel! Als het dier dan iets goeds doet, zoals een paar stappen richting de trailer, kun je de druk verminderen als beloning.
Zorg ervoor dat je nooit iets doet waar je paard tegenin kan gaan. Op die manier is het dier het na een kwartiertje meestal wel zat en loopt braaf de trailer in.

Trucs die soms nog wel eens willen werken zijn een kontje geven (twee mensen gaan achter het paard staan, geven elkaar een hand en creëren dan druk op de achterhand), de voorbenen één voor één op de klep zetten en knijpen in de zwilwratten.

Hij wil niet!

Als je paard eenmaal problemen heeft met het trailerladen, kom je hier moeilijk vanaf. De enige manier is om het hele proces opnieuw te leren, in hele kleine stapjes.
Het kan ook voorkomen dat je een paard hebt dat altijd zonder problemen de trailer in stapt en dan opeens niet meer wil. Bedenk dan dat dit waarschijnlijk komt door extra spannende omstandigheden, zoals een wedstrijd of keuring. Als er allerlei mensen om je heen komen staan om je te helpen, verzoek ze dan vriendelijk om weg te gaan, je paard wordt daar alleen maar zenuwachtiger van.

Houd in je achterhoofd dat een trailer zeer onnatuurlijk is voor een paard. Het dier kan geen kant op en wordt ‘achterna gezeten’ door allerlei voertuigen. Als een paard de trailer niet in wil, komt dit door angst. Heb hier begrip voor en heb genoeg geduld om je dier te leren dat het niet eng is.