Je paard wassen!

21 november 2010

Wassen
Wassen

Voor een wedstrijd of in de zomer is het lekker om je paard te wassen. Je paard wordt weer schoon, is lekker opgefrist en heeft bovendien minder last van insecten.

Benodigdheden

Het is belangrijk dat je het wassen goed voorbereidt. Je hebt een wasplaats nodig, die ook nog eens veilig is. Het water moet kunnen wegstromen in een putje en natuurlijk is het niet de bedoeling dat je paard (of jij!) uitglijdt. Ook heb je natuurlijk een waterslang nodig. Het beste is om die te voorzien van een sproeiknop, waarmee je de straal zachter en breder kunt maken. Een te harde straal kan namelijk tot huidbeschadiging leiden. Zorg ervoor dat je paard niet op de slang gaat staan! Er bestaan tegenwoordig ook speciale paardendouches, waarbij je geen slang nodig hebt. Heb je geen slang of paardendouche, dan kun je altijd nog emmers gebruiken.

Verder heb je nodig:

  • twee sponzen: één voor het hoofd en één voor de anus en geslachtsdelen
  • een zachte borstel, is erg handig om de shampoo goed aan te brengen
  • shampoo, er bestaat speciale paardenshampoo maar je kunt eventueel ook extra milde babyshampoo gebruiken
  • een zweetmes, om na het wassen het water van het lichaam af te halen

Het wassen zelf

Om te beginnen zet je je paard vast aan een halster. De voorpluk kun je het beste even onder het halster door halen, naar achteren. Dan kan het wassen beginnen. Het is belangrijk dat je het paard even laat wennen aan het koude water. Spuit eerst wat op de grond en spuit dan de benen langzaam nat. Ga zo geleidelijk aan door naar boven. Als je lauw water hebt, is dit vaak nog fijner voor het paard.
Als het paard nat is, kun je de shampoo aanbrengen. Het is makkelijk om de shampoo in te masseren met een zachte borstel, maar je kunt eventueel ook gewoon je handen gebruiken. Nadat de shampoo is ingewerkt, moet je deze weer goed uitspoelen. Doe dit grondig, je wilt immers niet dat je paard last krijgt van jeuk! Als je hiermee klaar bent, kun je met behulp van een zweetmes het meeste water van het paardenlichaam af halen. Daarna kun je het paard in de zon laten drogen en eventueel ook nog met een handdoek afdrogen.
Vergeet vooral de staart en manen niet te wassen. Hoe je dat doet, lees je hier!