Veilig de weg op met een paardentrailer

8 september 2017

Uit ervaring blijkt dat heel veel paardentrailers die de weg opgaan in een slechte staat verkeren. Dit bleek door een controle van de Bovag. Hier controleerde ze op de banden. Hierbij bleken dat bijna de helft van de paardentrailers in slechte staat verkeerde. Daarom moet je voor je de weg op gaat goed je paardentrailer controleren op gebreken hieraan.

Voor je de weg op gaat

Het is verstandig om eens in de zoveel tijd je paardentrailer na te lopen. Kijk zelf na een aantal keer rijden even naar de staat van de banden, remmen en bodem van de paardentrailer. Hou zelf ook in de gaten of alles vast zit en dit ook allemaal werkt, zoals de lichten. Als je dit regelmatig doe ben je al op de goede weg. Naast zelf de paardentrailer te controleren is het ook verstandig om eens per jaar de trailer te laten nakijken door een expert.

Naast de maatregelen voor de paardentrailer moet je ook goed zorgen voor het paard tijdens het vervoer van het dier. Het is verstandig om hem goed in te pakken. Zo is het verstandig om hoge transportbeschermers om de benen te doen. Verder is het voor het paard een hele stap om in een paardentrailer vervoert te worden. Doe dan ook een deken om het paard. Dit helpt het paard bij het zweten in een stresssituatie. Naast het inpakken is het ook verstandig om hem vast te zetten. Doe dit bij voorkeur met nylon touwen. Dit is als je een ongeluk veroorzaakt makkelijker. Deze kan je gewoon doorsnijden.

Eenmaal op de weg

Als je eenmaal op de weg zit moet je rekening houden met het paard dat in je paardentrailer staat. Rijdt niet te hard. Stel dat je plots moet remmen, dan schrikt het paard zich dood of erger nog. Verder moet je gewoon een stuk voorzichter rijden met een paardentrailer. Als je een verkeersovergang aan ziet komen. Laat dan het gas al op tijd los en voorkom dat je hard moet remmen. Tuurlijk is het de bedoeling dat je remt, maar doe dit zachtjes. Laat het voertuig helemaal tot stilstand komen en rij pas door als je zeker weet dat het kan. Zo laat je het paard niet schrikken door plotseling te remmen of juist plank gas te moeten geven.