Sneeuwblind

16 december 2017

Sneeuwblind wordt veroorzaakt door teveel zonlicht in je ogen. In de bergen straalt de zon intensiever en de sneeuw weerkaatst de UV-straling. Als je geen bescherming gebruikt kun je al binnen een paar uur last krijgen van pijnlijke, opgezwollen, branderige en jeukende ogen, alsof er zand in zit. De ogen voelen aan alsof er minder vocht in zit zodat iedere knippering van de oogleden het oog schuurt en daardoor pijn doet, zelfs het licht bewegen van de oogbol (door bijvoorbeeld ergens anders heen te kijken) kan pijn doen. Sneeuwblindheid is een vorm van hoornvliesontsteking. Het komt door blootstelling van het oog aan ultraviolette stralen. Het kan bijvoorbeeld ook door lassen komen, dan heet het wel lasoog. De buitenste laag van het doorzichtige deel van het oog wordt door de ultraviolette straling beschadigd. Aan het oog is meestal niet veel te zien behalve dat het oogwit soms wat rood gekleurd is door vaatverwijdering.

Wat kun je eraan doen?

Het kan volledig genezen als je voldoende rust neemt, maar dan mag je niet meer in de zon komen. Het zal dan ongeveer binnen één à twee dagen vanzelf genezen zijn. Je kunt eventueel eenmalig een pijnstillende oogdruppel gebruiken. Dit mag maar eenmalig omdat dit de genezing eerder vertraagt dan bevordert. Pijnstillers gebruiken kan wel gewoon en een vochtige doek op de ogen en in het donker liggen is ook fijn.

Hoe kun je het voorkomen?

Je kunt het gemakkelijk voorkomen door een goede skibril te gebruiken, waar een UV-filter zit. De skibrillen hebben ook een speciaal chemisch laagje en meerdere lenzen zodat ze minder snel beslaan. De oorsprong komt uit de ruimtevaart. De Apollo-helm helm, die niet kon beslaan, werd aangepast voor gebruik in skibrillen. De skibril beschermt ook tegen opspringende ijs- of sneeuwdeeltjes en als het sneeuwt natuurlijk. Het wordt meestal gecombineerd met een skihelm.