Veiligheid bij skiën

18 december 2017

Ongevallen

Volgens de cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid belanden er per jaar in Nederland gemiddeld zo’n 2200 mensen in het ziekenhuis na een skiongeluk. Ze vermoeden dat dit voornamelijk ongevallen zijn op de Nederlandse (indoor)pistes. Getallen over het aantal Nederlanders dat in een buitenlands ziekenhuis wordt opgenomen, zijn er niet. De KFV, een soort Oostenrijkse variant van Consument en Veiligheid, houdt de cijfers uit Oostenrijk bij. Oostenrijk is het grootste skiland in de Alpen en het best bezochte vakantieland vanuit Nederland. Per jaar eindigen in Oostenrijk 45.500 mensen door een skiongeluk in het ziekenhuis waarvan 11 procent met hoofdverwondingen. In het geval van overlijden zijn de hoofdverwondingen de voornaamste oorzaak.

Belang van de helm

Volgens KFV kan de skihelm 85 procent van de hoofdverwondingen voorkomen. KFV noemt speciaal kinderen, dat is een groep voor wie de helm extra belangrijk is. Kinderen hebben in verhouding tot hun lichaam een zwaar hoofd waardoor verwondingen aan het hoofd bij deze groep vaker voorkomen. De laatste jaren is het aantal skiongelukken met letsel aan het afnemen. Hiervoor worden twee verklaringen genoemd:

  • De invoering van de carve ski die makkelijk te hanteren is omdat hij korter en wendbaarder is.
  • Dat mensen steeds vaker een helm dragen.

Let wel op, doordat je een helm draagt moet je niet overmoedig raken!

Keurmerk

Een gekeurde skihelm is een goede skihelm. Er zijn verschillende keuringen. In Europa is het de EN1077 norm die gebruikt wordt. Je herkent het aan het label of sticker op de helm waarop het bekende CE-teken staat. Het CE-teken garandeert dat de helm aan minimale eisen voldoet. In Amerika hanteren ze een aantal andere normen, maar met hetzelfde doel. Een Snell S-98 en RS-98 logo in de helm betekent dat deze gekeurd is door Snell Memorial Foundation, een testhuis dat niets anders doet dan helmen testen. Een keuring die je ook wel een tegen komt, is de ASTM 2040. ASTM staat voor American Society for Testing and Materials, tegenwoordig heet deze organisatie officieel ASTM International. Het is een testorganisatie waar als je fabrikant vrijwillig je spullen kunt laten keuren.

Het dragen van een skihelm is niet wettelijk verplicht maar het is belangrijk voor de veiligheid!