Eigenschappen ski jas

18 maart 2018

De ski jas is anders dan een normale winterjas. Hij moet warm zijn, waterdicht, winddicht, flexibel en stevig. Winterkleding is altijd belangrijk als je op wintersport gaat. Wel moet je er op letten dat je de goede kledingstukken koopt. Hieronder volgen een aantal tips.

Stoffen

Er moeten geen stoffen in zijn verwerkt die vocht opnemen, want dan kunnen ze nat worden van de sneeuw en dat is niet fijn. De stof die voor de jas gebruikt is moet water afstoten, daar zijn dus waterdichte stoffen voor gebruikt. Waterdichte stoffen zijn gewoonlijk natuurlijke of synthetische stoffen die met één of andere soort van plastic bedekt zijn. Die stoffen zijn ook stevig.

Winddicht

De stof van waar de jas van gemaakt is, is ook winddicht aangezien die waterdicht is. Om de jas helemaal winddicht te maken moeten er geen kieren zijn. Bij de handen, hals en heupen moet de jas ook goed afsluiten. De rits laat ook wind door, daarom zit er meestal nog een laagje voor die je met drukkers over de rits vast kunt maken dat daar ook geen wind meer doorheen kan. De afsluiting bij de handen wordt meestal met klittenband of elastiek gedaan of met allebei. De klittenband kun je verstellen, dat is wel zo handig, omdat je ook je handschoenen aan moet. De elastiek in de mouw kun je over je handschoenen heen trekken. Bij de afsluiting bij de heupen zit soms ook een elastieken band, zodat als je valt niet alle sneeuw onder je jas komt. Bij de hals is er een kraag die het lekker warm houdt. Er is nog wel ruimte, dus kragen van kleren passen er gemakkelijk onder. Als het heel koud is kun je ook nog een sjaal aan.

Voering

Voor de voering is het vooral belangrijk dat het warm is, dus een dubbele voering. Het is ook wel fijn als de stof aan de binnenkant lekker zacht is.

Zakken

Er zijn de reguliere zakken: de zakken aan beiden kanten van de rits onderaan en borstzakken. Er zit ook een binnenzak in en zakken op de armen. Hier kun je je skipas indoen en gemakkelijk langs de poortjes voor de liften komen.