Indoorrolbaan

16 augustus 2010

Eindeloos skiën

Een indoorrolbaan is een reuze lopende band van een soort kunstgras. Hierdoor kan je erop skiën zonder dat je hoeft te stoppen en omhoog te gaan, het is binnen, er is geen sneeuw nodig en het is goed voor je techniek.

Hoe werkt een rolbaan?

Het is dus een grote lopende band van kunst gras. Deze staat schuin zodat je, net als op de piste, naar beneden glijdt. Maar doordat de band draait blijf jij eigenlijk op dezelfde plek en de band glijd weg. Hierdoor kan je blijven skiën en kan je goed je techniek oefenen. De snelheid van de band kan veranderd worden door de instructeur, het houdt dus jou eigen snelheid aan. Als je valt wordt de band meteen stop gezet waardoor je niet verder naar boven gaat, want dan zouden er ongelukken kunnen gebeuren.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van deze rolbaan is dat je geen wachttijden hebt. Er is namelijk geen lift en je kan niet aan het einde van de ‘piste’ komen. De ondergrond voelt hetzelfde als sneeuw. Je kan gewoon je bochten en andere bewegingen maken. Je houding is precies hetzelfde als op de piste. Ook zit je maar met z’n tweeen op de band. De instructeur heeft veel aandacht voor je, want je bent maar met zijn tweeen. Er is vaak ook een spiegelwand tegenover de rolbaan. Hierdoor kan je je eigen bewegingen zien en jezelf verbeteren. Dit is een groot voordeel want dit is op andere skibanen vaak niet mogelijk.

Bij een rolbaan kan je in principe gewoon in je spijkerbroek en t-shirt komen, maar bij sommige banen mag dit niet. Het is altijd verstandig om je lichaam te beschermen. Als je valt op een skibaan kan je je goed schaven als je niet bedekt bent. Ook handschoenen zijn aan te raden, zodat je niet als je valt en je glijd nog door naar boven met je handen tussen de band komt te zitten. Maar overleg even met je instructeur van de indoorrolbaan.