Kunstsneeuw

13 augustus 2010

Wat te doen als er niet genoeg sneeuw ligt? Niet skiën? Dat zou vervelend zijn, daarom zijn er sneeuwkanonnen voor buiten en speciale nep sneeuw voor binnen.

Sneeuwkanonnen

Als er in een skigebied niet voldoende sneeuw ligt dan worden de sneeuwkanonnen aangezet. Sneeuwkannonnen werken alleen bij koude temperaturen, rond het vriespunt. Ook speelt de luchtvochtigheid een grote rol. Als de luchtvochtigheid hoog is moet het vriezen (2-3 ºC onder nul is goed), maar is de lucht vochtigheid slechts 30-40% dan kan het al bij 2-3 ºC onder nul. De werking van een sneeuwkanon is vrij eenvoudig. Het kanon blaast of spuit kleine deeltjes water, deze condenseren dan naar sneeuw, ofwel ijskristallen. Hierdoor komt er een fijne nieuwe laag sneeuw bovenop de oude laag.

Kunstsneeuw

Eigenlijk is deze sneeuw helemaal niet nep. Het is net als alle sneeuw water dat gecondenseerd is naar een ijskristal. Het wordt alleen niet gemaakt door neerslag maar door een apparaat. Net als een sneeuwkanon maar dan produceert dit sneeuwkanon veel meer en slaat hij het in grote getalen op en wordt het later naar de indoorskihal vervoerd. De sneeuw is dus van prima kwaliteit! De skihal moet wel gekoeld blijven, dus het is daar net als in de bergen tijdens het buiten skiën koud zodat de sneeuw niet smelt. Een echt wintersport gevoel, maar dan binnen.


Niet alleen sneeuwhallen zijn geïnteresseerd in kunstsneeuw, ook skigebieden willen extra sneeuw als er niet genoeg sneeuw is. De concurrentie is moordend tussen de verschillende skigebieden in de Alpen, dus als je goede sneeuw hebt krijg je meer toeristen.

Zelf sneeuw maken

Winter maar geen sneeuw, je kan als het allemaal goed gaat makkelijk zelf een beetje sneeuw maken. Het moet ten eerste -10 ºC, anders werkt het niet. Met een waterverfijner moet je dan in de lucht spuiten, dan condenseert het water dan en dan heb je sneeuw! Succes!