Natuurlijke sneeuw

13 augustus 2010

Puur natuur!

De fijnste sneeuw is natuurlijke sneeuw. In het begin is dat dikke tiefsneeuw, dit is leuk maar wel moeilijk. Daarom wordt het geprepareerd en dan je daar heerlijk op skien.

Waar vindt je natuurlijke sneeuw?

Als je in een goed wintersport gebied zit ben je vrijwel sneeuwzeker. En anders zijn er altijd andere oplossingen. Als je hoger als 1500 meter zit ligt er in de winter genoeg sneeuw om te skiën. Boven de 2800 meter ligt er op de meeste plekken zelfs eeuwige sneeuw. Dit is sneeuw dat nooit verdwijnt van de berg.

Als je je skivakantie boekt houdt dan rekening met de sneeuwzekerheid. De meeste grote skigebieden zijn vrij sneeuwzeker maar bij kleinere, lager gelegen skigebieden ben je dat niet.

De beste sneeuw is in de Alpen te vinden, voor ons heel fijn, want het is niet zo ver weg.

Prepareren van de piste

Elke nacht worden de pistes van skigebieden geprepareerd, hiervoor zijn grote prepareer wagens aanwezig. Deze wagens heten Pistebully’s. De Pistebully’s drukken de poedersneeuw plat, geven de piste vorm en vervagen bulten. Met het voorblad duwen ze de sneeuw plat en met het achterblad maken ze het mooi glad. Chauffeurs van deze Pistebully’s hebben geen makkellijk werk, zo’n groot voertuig besturen en ook nog alle bladen inzetten, en andere handige snufjes aan dit voertuig. Deze voertuigen kunnen makkelijk stijle hellingen af en op, dit moet ook wel.

Skien in de zomer

De die-hard skiërs kunnen ook in de zomer skiën! Boven de 2800 meter ligt vaak nog natuurlijke, eeuwige sneeuw. Daar kan je dus skiën in de zomer, vaak is dit op een gletsjer. Dit betekent dat de conditie van de sneeuw erg ijzig is, maar als je wilt skiën kan dit wel. Zo kan je in Zwitserland op het ene moment in je zwemkleding bij een meer liggen en het volgenden moment hoog in de bergen aan het skiën zijn.