Zwarte piste

18 januari 2018

Voor de die-hards

Als je echt goed kan skiën kan je van de zwarte piste af. Dit is de moeilijkste piste (je hebt ook nog off-piste maar dit is niet officieel aangewezen als een piste) en dan ook als je te weinig ervaring hebt erg gevaarlijk. Doe dit dus ook alleen als je weet dat je dat kan. Als dit niet het geval is moet je het ook echt niet doen! In Oostenrijk geven ze een piste makkelijker de naam zwarte piste dan in Frankrijk.

Moeilijkheidsgraad

Zwarte piste is de moeilijkste piste en dit is ook echt duidelijk. Het is stijl, heeft veel obstakels en is vaak ook niet geprepareerd omdat het te stijl is en of er te veel obstakels zijn. Dat zou ook jammer zijn want dan zou het hele idee van de zwarte piste weg zijn. Een zwarte piste heeft vaak ook als het niet goed genoeg heeft gesneeuwd open plekken met gras. Hier moet je voor opletten want die zijn niet altijd goed te zijn, net als uitstekende rotsen of takken. Veel zwarte pistes zijn maar een bepaalde tijd van het jaar open.

Liften

Zoals je wel kan begrijpen kan je niet met een sleeplift de zwarte piste omhoog. Daarom worden stoeltjesliften het meest gebruikt. Vaak gaat de stoeltjeslift niet direct naar de zwarte piste want de zwarte piste ligt meestal niet alleen en zo veel mensen gaan er niet vanaf.

Aangeving

De zwarte piste word aangegeven met een zwart, rond bordje. Kijk dus goed en pak niet de zwarte piste als dit niet de bedoeling is. Zwarte piste skien is alleen geskied voor gevorderde skiers die weten wat ze doen, laat je niet meeslepen in de spanning en het avontuurlijke van de zwarte piste als je er nog niet klaar mee bent! Als je er wel klaar voor bent is het een super spannende ervaring.