Krukski

19 maart 2018

Krukski

Als je gehandicapt bent hoeft dat niet te betekenen dat je niet kunt skien. Er zijn verschillende manieren om toch te skien. Als je een been amputatie hebt of slecht ter been bent, kun je gebruik maken van de krukski’s.

Krukski’s heb je in verschillende soorten en maten. De gewone krukken, deze zijn voor mensen met een been amputatie of voor mensen die staand willen skien, maar slecht ter been zijn. Ze zijn er ook in een kortere versie. Die worden gebruikt voor bochten maken en het in balans houden van de monoski en de bi-ski. Allebei hebben ze hetzelfde principe en zijn ze opgebouwd uit normale kruk onderdelen. Ze verschillen dus alleen in lengte.

Aan het handvat van de krukski zit een touwtje, zoals je ziet op de foto. Als dit touwtje ingeknepen wordt en de kruk naar voren beweegt, zal het skietje omklappen en kan je glijdend ondersteund worden. Als je dan tot stilstand gekomen bent, knijp je weer in het touwtje en dan klapt de ski snel om. Door dat de kruk dan weer langer wordt, kan je weer recht op staan. Door kartels aan het einde van het skietje aan de kruk glijd je niet uit op ijs. En kan je ook naast de piste goed bewegen (in het geval van de staande skiers).

Paralympics

Bij de paralympische winterspelen zijn er de volgende sporten: Alpine skien, IJs slee hockey, Nordic skien en Rolstoel curling.

Op de Paralympics wordt ook geskied met krukski’s. Daar skien ze ook gewoon de reuzenslalom, super-G en afdaling.