Monoski

19 maart 2018

De monoski wordt ook wel zitski genoemd. Het is een ski waarbij je in een kuip zit. Je zit vastgeriemd met een buikband. De rugleuning en de beensteun worden per persoon op de goede hoogte ingesteld. In iedere hand heb je een krukski waarmee je de bochten instuurt en balans houdt. Onder de kuip zit een metalen frame waar een gewone ski met binding onder gemonteerd zit. Om de oneffenheden in de piste op te vangen is er in het een frame een schokdemper geplaatst.

Ook al ben je gehandicapt, dat betekent niet dat je niet kunt gaan skien. Ook gehandicapten kunnen lekker de berg af. Dan wel niet op gewone ski’s, maar er zijn een hoop alternatieven!

Wie komt er in aanmerking voor een monoski?

De skiers moeten een redelijke tot goede rompbalans hebben, minimaal een matige armkracht en een redelijke tot goede handfunctie.

Hoe kun je de lift gebruiken met de monoski?

Met de monoski kun je gewoon gebruik maken van sleep- en stoeltjesliften. Aan de monoski is een sleepkoord bevestigd waarin het anker of de pannenkoek van de sleeplift past. De liftbediende, die altijd aanwezig is, doet het anker of de pannenkoek onderaan de sleeplift vast in het sleepkoord. Op deze manier word je over het liftspoor getrokken. Boven bij het eind van de lift trek je door middel van een koord, dat om je hand zit, het “slot” van het sleepkoord open. Dan kun je zelfstandig de sleeplift verlaten en gaan skien.

Onder alle type ski’s zit een mechanisme waarmee je de kuip waarin je zit omhoog kunt brengen. Op deze manier past de zitting van de stoeltjeslift onder de kuip. Als je dan eenmaal in de stoeltjeslift zit, kun je genieten van het mooie uitzicht. Boven bij het eind van de lift kun je met behulp van de krukski’s jezelf uit de stoeltjeslift drukken.