‘Pizza-punt’-techniek

12 januari 2018

 Een goed begin, de pizza-punt

De pizza-punt techniek is de techniek die vaak als eerst wordt aangeleerd. Maar naarmate je verder gaat met skiën leer je carven. Pizza-punt wordt ook wel ploegen genoemd of in het Engels snowplow.

Wat is de pizza-punt?

Bij de pizza-punt vormen je ski’s letterlijk een pizza-punt. De voorkanten van je ski’s staan naar elkaar toe en de achterkant ver van elkaar af. Het skiet makkelijk want je gaat niet hard. Een goede techniek om mee te beginnen maar het is belangrijk om hem ook weer snel af te leren.

Voordelen van pizza-punt

De pizza-punt is vooral om te beginnen een fijne makkelijke techniek, hier de voordelen:

  • Je gaat niet hard
  • Bij een bocht maken hoef je alleen je gewicht te verleggen
  • Het is makkelijk
  • Je staat stabiel waardoor je je vooral als je net begint veilig voelt

Nadelen van pizza-punt

Na een tijdje moet je de pizza-punt afleren, dat betekent dus dat er nadelen zijn:

  • Je kan je snelheid niet verhogen
  • Het ziet er niet mooi uit
  • Je komt niet vooruit in poedersneeuw
  • Je ski’s gaan snel in de knoop
  • Het neemt veel ruimte in

Daarom moet je deze techniek na een tijdje ook afleren. Op sommige skischolen beginnen ze zelfs al meteen met parallel skiën. Dit is goed, want als je hier meteen mee begint kom je er niet meer vanaf en blijf je maar terug komen op de pizza-punt.