Off piste-skiën

12 augustus 2010

Ga voor avontuur, ga off-piste skiën

Off-piste skiën is de volgende stap voor skiërs die alle vaardigheden van skiën onder de knie hebben. Bij off-piste skiën kan je je eigen weg gaan, nieuwe dingen ontdekken en het avontuur opzoeken.

Waarom off-piste skiën

Waarom zou je off-piste willen skiën? Het antwoord is vooral de spanning maar tegelijkertijd de rust. Het is heel erg spannend en avontuurlijk om je eigen route op een berg te skiën. Het is totaal onvoorspelbaar, je weet niet waar het stijl wordt of waar een boom staat.

De sneeuw is vers. Maar het is ook rust, het is jij, je uitrusting en de natuur. Er zijn geen liften die je uitzicht bederven, geen of weinig andere skiërs die lawaai maken en geen felgekleurde afbakeningen. Dat zijn de voornaamste redenen waarom skiërs off-piste willen gaan.

Let op, off-piste skiën is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet alle disciplines beschikken om dit te doen. Het is onverantwoordelijk om te skiën. Er kunnen zich situaties voordoen waar je op voorbereid moet zijn zoals:

 • Verschillenden sneeuwkwaliteiten en ondergronden: Je kan ijs tegenkomen, poedersneeuw, waterige sneeuw en ga maar door. Je moet ze allemaal kunnen door staan en je ski’s onder controle kunnen houden op iedere ondergrond.
 • Redden en Berg vaardigheden: Er kunnen zich lawines voordoen, de sneeuw is namelijk niet geprepareerd en als jij skiet en je verschuift een stuk sneeuw waar de andere sneeuw op steunt kan er een lawine voorkomen. Ook kan je vallen of iemand waarmee je skiet vallen en gewond raken. Daarom moet je een EHBO cursus hebben gedaan voordat je off-piste gaat skiën. Je bent ver van de bewoonde wereld vandaan en er kan niet zo makkelijk iemand komen om je te helpen. Op de piste zijn er altijd mensen in de buurt die je kunnen helpen maar als je off-piste bent niet.
 • Obstakels: Op de piste kom je regelmatig een boom tegen, of een gat in de sneeuw. Deze zijn altijd netjes afgebakend met een felgekleurd net of met een stootkussen in een felle kleur. Off-piste moet je dit eerst zelf uitvinden. Het kan zo zijn dat je pas op het laatste moment ziet dat er een tak uit de grond steekt of dat er een rots licht, dan moet je snel af kunnen remmen of een scherpe bocht kunnen maken.

Uitrusting

Voor off-piste skiën moet je goed voorbereid zijn, neem daarom cursussen en neem voor de eerste keer een instructeur mee die je kan helpen. Een locale instructeur kent het gebied meestal op zijn duimpje dus kan je helpen en tips geven zodat je de volgenden keer zelf kan gaan skiën. Verder moet je een speciale uitrusting meenemen:

 • Ski’s: Het is handig om speciale ski’s te nemen zoals cross-ski’s. Deze kunnen alle omstandigheden doorstaan en zijn gemaakt voor alle soorten ondergronden.
 • Lawine-drie-eenheid: Dit is een onderdeel voor je uitrusting bij off-piste skiën, het bestaat uit 3 delen: een pieps, sonde en schep.
  – Een pieps is een een klein apparaatje die radiogolven uitzendt. Deze heeft elke off-piste skiër bij zich waardoor je als je met dat apparaatje gaat zoeken naar radiogolven je de andere skiër die onder de sneeuw van de lawine ligt kan lokaliseren.
  – Een sonde is een lange aluminium stok waarmee je het slachtoffer kan vinden onder sneeuw. Je hoeft dus niet eerst alles af te graven voordat je weet waar het slachtoffer ligt.
  – Een schep is onmisbaar voor het uitgraven van het slachtoffer, die moet je dus altijd bij je hebben.
 • Bescherming: natuurlijk een helm en eventueel een rug beschermer. Je kan tenslotterotsen tegen komen en daar pijnlijk op neerkomen.
 • Rugzak: Een rugzak maar het gaat erom wat er in die rugzak zit: Een EHBO trommel, voor als er iemand gewond raakt. Wat eten en drinken. Een mobiele telefoon (maar zet deze uit, want als die aanstaat kan het de radiogolven van de pieps belemmeren. En neem een kaart, kompas en eventueel een GPS systeem mee zodat je weet hoe de omgeving in elkaar zit en je weet waar bent.
 • Verder: Je kan ook nog attributen meenemen voor het beklimmen van bergen.

Als je off-piste wilt gaan skiën

Zorg eerst dat je alle ski-technieken onder de knie bent, zodat je voor elke situatie de juiste techniek kan toepassen. Probeer dan samen met iemand die het al vaker heeft gedaan een korte off-piste helling in het ski-gebied. Werk ook aan je berg klim technieken, deze zijn belangrijk als je off-piste wilt gaan skiën. Dan kan je echt off-piste gaan. Verstandig is om de eerst keer een instructeur mee te nemen maar daarna kan je zelf je routes uit gaan stippelen.

Off-piste skiën is een geweldige ervaring, maar ook gevaarlijk als je er nog niet klaar voor bent. Ben voorbereidt op lawines en als er een lawine is gebruik dan de lawine-drie-eenheid om iemand te helpen. Als iemand langer dan een kwartier onder de sneeuw ligt wordt de kans van overleven veel kleiner.