Skibindingen afstellen

19 augustus 2017

DIN waarde?!

Het is heel erg belangrijk om je ski bindingen goed af te stellen. Heb je ze niet goed af gesteld kunnen ze los gaan op momenten dat het niet te bedoeling is. Laat ze aftellen bij een skibedrijf waar je ze heb gekocht (doe dit minimaal 1 keer per skivakantie!) en als je ze huurt doen ze dit meteen bij het verhuurbedrijf. Zij weten precies wat ze doen dus je weet zeker of het goed zit. Toch wil je er misschien wat meer van weten of het zelf doen. Lees dan het volgende stuk aandachtig door.

DIN waarde

Bindingen werken door veren. Hoe strakker de veren hoe moeilijker ze los gaan, hoe losser de veren hoe makkelijker ze los gaan. De DIN waarde bepaald de strakheid. Hoe wordt een DIN waarde bepaald? Dat is een erg ingewikkeld klusje, je moet er eigenlijk een speciale calculator voor hebben. Maar het heeft te maken met de volgende punten:

  • Je lichaamsgewicht
  • Je lichaamslengte
  • Je schoenmaat
  • Je niveau van skien

Als je dit alles in een formule zet krijg je je DIN waarde. Deze kan variëren tussen 3-7. Hoe hoger/groter deze punten zijn hoe hoger je DIN.


Met een schroevendraaier kan je je bindingen goed afstellen. Dit is erg belangrijk. Als ze te los zitten gaan je ski’s al uit als je er te veel druk op zet en dan val je. Zijn je bindingen te strak afgesteld dan kan je vallen en spieren scheuren omdat ze niet los gaan. Zorg er dus echt voor dat je ze goed afstelt.

Ben je aan het skien en heb je het idee dat je bindingen niet goed af gesteld zijn, ga dan naar het eerste de beste liftstation daar zijn bijna altijd wel schroevendraaiers aanwezig om je bindingen goed mee af te stellen.