Benen

3 maart 2018

Het snowboard seizoen gaat weer beginnen. Dit jaar gaan veel Nederlanders op wintersport. Een groot deel keert van deze wintersporters met blessures of andere lichamelijke ongemakken terug.

Meest voorkomende blessures

De meest voorkomende blessures ontstaan aan de knie. Maar ook spierblessure’s, botkneuzingen of botbreuken komen veelvuldig voor in de benen van wintersporters. Knieletsel kan ontstaan door een verdraaing van de knie tijdens een val of verkeerde beweging. Dit kan met volle snelheid gebeuren, maar ook tijdens stilstand.

Overbelasting blessures

De meerderheid van de blessures die bij snowboarden ontstaan zijn overbelastingsblessures van knieën, benen en voeten. Deze blessures ontstaan grotendeels als gevolg van de talloze herhalingen van de bewegingen waarbij de benen los van het bovenlichaam draaien. Slechts in een minderheid van de gevallen betreft het een acute blessure. Helaas hebben deze blessures de eigenschap dat ze langzaam genezen.

Voorkomen van blessures

Het wordt altijd weer opnieuw bewezen dat het belangrijk is voorbereidt op wintersport te gaan. Er wordt geadviseerd minimaal 6 tot 8 weken voor de vakantie met krachttrainig van de beenspieren te beginnen. Je hebt daar verschillende varianten voor zoals fietsen, hardlopen, stepps en dergelijke vormen. Voorkomen is altijd beter dan moeten revalideren of genezen.