Alpine snowboard

20 september 2010

Het alpinesnowboarden is een wintersport die op- off-piste uitgevoerd kan worden. Bij alpine snowboarden gaat het om de snelheid en het snelle en stijlvolle bochtenwerk. Van de verschillende vormen van snowboarden zoals freeride en freestyle heeft deze vorm de meeste overeenkomst met skiën. Er kunnen zelfs ontiegelijke snelheden van meer dan 100 km per uur worden gehaald tijdens het alpine snowboarden. Er zijn twee typen wedstrijden, de parallelslalom en de reuzenparallelslalom.

Alpine Snowboard

Apline snowboards zijn smaller en spitser dan een freestyle of freeride snowboard. Alpine snowboarden wordt ook wel ‘carving’ genoemd. Het alpine snowboard is zo gevormd dat er de maximale snelheid mee geboard kan worden en de mooiste bochten mee gecarvedkan worden. Het board is gevormd om de snowboarder meer controle te geven bij hoge snelheden en bochten. De Apline snowboards geven meer stabiliteit op verschillende ondergronden bij hogesnelheden.

Dit snowboard lijkt eigenlijk gewoon op een grote ski. Ze zijn breder dan een ski, maar smaller dan een gewoon snowboard. Een freestyle of freeride snowboard heeft twee krommingen aan de voor- en achterkant. Een alpine snowboard heeft alleen aan de voorkant een kromming. Het gevormde ‘lichaam’ van het alpine snowboard is hetzelfde als een freeride of freestyle; gevormd voor de style.

Het alpine snowboard is voor de gevorderde snowboarders onder ons. Het kan presteert erg goed op snelheid en bochten. Maar foutjes worden niet getolereerd, het corrigeren van fouten is erg lastig doordat het alpine snowboard zijn eigen willetje lijkt te hebben. Alpine snowboards zijn er dus echt voor het carven en niet voor freestyle acties of trucs.

Omdat alpine snowboarden overeenkomsten heeft met Skiën, stappen ervaren Skiërs vaak over op deze snowboard stijl.