Freestyle snowboarden

20 september 2010

Een freestyler maakt gebruik van een breed snowboard, waarvan zowel de nose en de tail omhoog lopen. Daarbij gebruikt de snowboarder soft boots dus geen hard boots zoals bij het alpineboarden. Bij het freestyle boarden gaat het niet om snelheid , maar om ‘stuntwerk’. Dat bestaat meestal uit sprongen, die gecombineerd worden met een andere actie. Zo’n actie kan zijn: het vastpakken van je board (een grab), het 1, 2 , of 3x maal om je lengte as draaien, of zelfs het maken van een salto (back flip, front flip) dit is natuurlijk niet alles er zijn heel veel verschillende moves maar die kan ik niet allemaal noemen. Bij het freestyle snowboarding worden er ook wedstrijden gehouden. Bijv in een halfpipe ‘een halve pijp van sneeuw’. Maar ook over een schans, met rails of die laatste 2 gecombineerd.

Freestyle snowboard

In het freestyle snowboarden maakt de snowboarder gebruikt van gemaakte en natuurlijke kenmerken van het terrein, zoals rails, jumps, boxen, en talloze andere innovatieve functies om tricks uit te voeren. De term “box” verwijst naar een object met een gladde bovenkant, meestal van polyethyleen, waar de snowboarder met de kern van het board overheen kan glijden. Net als alle freestyle functies, komen verschillende atributen in een verscheidenheid van vormen, maten en moeilijkheidsgraden voor. De bedoeling van freestyle is om deze kenmerken van het terrein gebruiken om een aantal van een hun tricks uit te voeren.

De gebruikte boots tijdens het freestylen is meestal een soft boot met een dubbele getipt board voor een betere balans tijdens het maken van een switch etc. De meest voorkomende houding in freestyle heet “duck feet”, waarin beide voeten een andere richting op wijzen op het snowboard. Reverse camber planken, of beter bekend als rocker boards, worden het vaakst gebruikt als freestyle boards. Dit is te wijten aan het ontwerp van hun zachtere flex en ondersteboven ‘camber’. Freestyle kan ook worden uitgevoerd in een halfpipe met daarbij behorende trucs. Een halfpipe (of “pijp”) is een loopgraaf-achtige halve buis gemaakt van sneeuw. Trucs die worden verricht, zoals een 360 ° (een hele draai) in de lucht, of een off-axis draaien als een “McTwist” komen regelmatig voor. Trucs kunnen worden gewijzigd terwijl ze worden uitgevoerd. Het draait om gevoel, timing en een bepaalde charme.