Piemonte

7 oktober 2010

Ligging

Piemonte ligt in het noordwesten van Italie en grenst aan de Zwitserse en Franse Alpen. Het betekent letterlijk dan ook ‘aan de voet van de bergen’ . Piemonte is een van de rijkste gebieden van Italië en is in 1860 ook de stichter geweest van de Italiaanse Republiek.

Dorpen in Piemonte

De Via Lattea, de Melkweg, is zowel ‘s winters als ‘s zomers een sneeuwparadijs doordat je tientallen kilometers aaneengesloten kan skiën. Het betreft een ‘ring’ van vakantieplaatsen in de bergen rondom Torino. Middelpunt van het skigebied is het moderne Sestriere in het Valle di Susa. Het dorp is in 1934 aangelegd door de familie Agnelli (F.I.A.T) en is door continue vernieuwingen erg modern. Je zult hier geen knus Italiaans dorpscentrum aantreffen, maar wel een uitgebreid scala aan wintersport-, après-ski- en winkelmogelijkheden. Het dorp ligt op 2.035 meter en het hoogtebereik van de pistes reikt tot 2.823 meter. Het gebied is door de ligging zonnig en sneeuwzeker. Bovendien staan op bijna elke piste sneeuwkanonnen. De in totaal 400 km. pistes bieden uitgebreide mogelijkheden voor zowel de beginnende als de gevorderde wintersporter. De piste die het meest tot de verbeelding spreekt is de Kandahar (niet te verwarren met de stad in Afghanistan). Deze piste is van grote betekenis in het wereldbekercircuit voor wat betreft de slalom en de reuzenslalom voor zowel mannen als vrouwen. Alberto Tomba won hier de reuzenslalom in 1987 en ook de voor het eerst in 1994 georganiseerde nachtelijke slalom. Bijzonder, aangezien het fenomeen Tomba uit Bologna komt, niet echt een bergbewoner dus.

Olympische winterspelen

Jaarlijks wordt in Sestriere vlak voor kerst een wintergolftoernooi gehouden dat erg druk bezocht wordt door professionele golfers en toeschouwers. Een leuke start van je vakantie, zo lijkt ons, of als je een dagje niet wilt snowboarden. Dan is een bezoek aan het nabijgelegen Torino overigens zeker de moeite waard. In 2006 was het natuurlijk helemaal the place-to-be omdat hier de Olympische winterspelen plaatsvonden. Dankzij de Torino 2006-activiteiten staat Piemonte internationaal op de kaart als wintersportgebied én heeft Torino aan populariteit gewonnen.

Gezelligheid

Voor liefhebbers van een iets knusser dorp is Sauze d’Oulx (it)ook in het Val di Susa een aanrader. Moderne accommodaties zijn gebouwd rondom het oude centrum. Het doet enigszins afbreuk aan de charme van het dorp, maar het zorgt er tevens voor dat je tot aan de voordeur kunt skiën. De après-ski is niet zo uitbundig als in Sestriere maar in de barretjes en restaurants hangt een gezellige sfeer. Ook vanuit Sauze d’Oulx kun je de Via Lattea ‘opstappen’.

Op de pistes zijn vaak restaurantjes gevestigd waar u even lekker iets kunt eten. Belangrijke gerechten zijn pasta, pizza en risotto. Bij de bereiding van deze gerechten wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten kazen, olijfolie en pesto. Bij het eten wordt er natuurlijk wijn gedronken. De nationale drank van Italië is echter de espresso. Deze wordt dan ook veelvuldig gedronken op de Italiaanse pistes!