Trentino

8 oktober 2010

Trento

Alpineskiën: 15 km pisten, 42% makkelijk, 56% middelzwaar, 14% moeilijk, 5 stoeltjesliften.
Langlauf: 37 km loipen in langlaufcentrum in Viote
Snowboarden: On- en offpiste op Monte Bondone Snowpark 900m lang 200m breed. Superpipe
Winterwandelen: Talloze mogelijkheden.

Het dorp Trentino

 

Trentois een speciale plek. Het is de enige plek die in Europa kan profiteren van de zomer én van de winter. De hoofdstad van de Italiaanse provincie Trentino heeft de mogelijkheid sport en cultuur te combineren en met genieten van het goede leven van de wisselende seizoenen. Trentino is een klein stukje Italië dat veel en mooie natuur biedt in de vorm van bossen, meren, heuvels, bergen, boomgaarden, meren en gletsjers. Deze hele omgeving ligt rond gebouwd om het dorp/centrum heen zodat alles op loopafstand te bereiken is. Het mooie Trentino ligt op een hoogte van bijna 200 meter.

Trentino ligt hoog in de Alphen van Italië. Het hoogste punt van Trento is Palon, een 2090 meter hoge bergtop van de Monte Bondone. Voorgenoemde is dé berg van Trento. Deze berg biedt in de zomermaanden een prachtig wandelgebied en één van de bekendste botanische tuinen van Europa. In de winter is Monte Bodone het omliggende skigebied van het dorp. Daarme is Trentino één van de weinige en speciale dorpen omdat wintersportactiviteiten gecombineerd kunnen worden met de hele sfeer en faciliteiten van het dorp.

De piste

Voor skifanaten die zich graag laten verrassen heeft Trentino heel wat moois in petto. Als eerste en grootste is er het skigebied Dolomiti Superski dat een samenwerkingsverband is met wintersportplaatsen in Südtirol. Met de 1220 kilometer piste en 460 liften is het een van de grootste skigebieden ter wereld. Apart zijn de dertien cultpistes van Trentino. Het zijn stuk voor stuk afdalingen die bijvoorbeeld extra techniek van je vragen. Welke cultpiste in Trentino je ook neemt: ze staan altijd garant voor plezier, spanning en voldoening.

Voor snowboarders is er een Funpark met Boarder Cross-Moguls, een lange Pipe en veschillende Slides en Kickers. Het skigebied heeft 15 km pisten, die als dat nodig is vrijwel geheel kunstmatig van sneeuw voorzien kunnen worden.

Infrastructuur

De pisten zijn makkelijk te bereiken via een panoramaweg met prachtige uitzichten op de bergwereld en stad. De weg is ’s zomers het strijdtoneel van een uphill autorace. Al in 1934 werd er geskied op de huisberg van Trento. Toen was er op de Monte Bondone een grote slee in bedrijf die met een kabel aan een lier verbonden was. De skiërs werden zittend op de slee omhoog getrokken, waarna ze op hun houten ski’s in de diepe sneeuw konden afdalen. Het was één der eerste „skiliften“ in de Alpen.

In ieder geval was het de voorloper van de moderne bergbanen en skiliften die nu de skigebieden in Trentino ontsluiten. Ondanks alle moderne faciliteiten van nu, heeft Monte Bondone de sfeer van de zestiger jaren behouden. Aan de vooravond van de grote wintersportboom was de berg als skigebied al geliefd bij vooral de inwoners van Trento. In die jaren werden er al skiwedstrijden om de Trofeo Topolino gehouden, een evenement dat de wieg was van internationale skikampioenen.

Gastvrijheid

Maak kennis met de hartverwarmende gastvrijheid van Trentino! Je kunt in de regio kiezen uit zestig bergrestaurants “rifugi del Trentino” die je streekgerechten serveren om van te watertanden. De keuken én de bediening zijn een wonderlijke mix van Italiaans en een vleugje Tirol. Je voelt je meteen thuis. Op het menu staan onder andere polenta, wild, alpenkazen, worst, koud vlees en natuurlijk voortreffelijke Noord-Italiaanse wijnen. Sommige restaurants in Trentino bereik je per gondel, andere door een aangename wandeling vanaf je verblijf.