Val d´ Aosta

8 oktober 2010

Het Aostadal in het Italiaans Valle d’Aosta, is een bergachtige regio en provincie in het uiterste noordwesten van Italië. De oudst bekende naam van de streek, in het Latijn, is Vallis Augustana. Het grenst in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland (Valais/Wallis) en in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regio Piemonte.

Valle d’Aosta is een autonome regio binnen Italië, en is tegelijk een provincie. Het is de kleinste regio van het land en de enige die niet uit meer provincies bestaat.

Het gebergte

Het bergdecor van Valle d’Aosta is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste Alpentoppen als de Mont Blanc, de Monte Cervino en de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger zorgt voor sneeuwzekerheid tot ver in het voorjaar wanneer de krokussen en de narcissen in het dal alweer bloeien.

Valle d’Aosta staat voor superski

Valle d’Aosta staat voor superski, met een moderne infrastructuur, vele accommodaties, tientallen liften en kabelbanen die skiërs letterlijk en figuurlijk naar grote hoogte brengen en honderden kilometers skipistes. Zowel de beginners als experts kunnen hun hart ophalen! Maak een keuze uit de vijf grote skigebieden of kies ervoor het hele dal te ontdekken.

Wintersportgebied

De regio Valle d’Aosta is klein, bestaat uit één hoofdvallei met talrijke zijdalen. Er zijn grote en kleine skigebieden waarvan sommige aan het einde van een zijdal waardoor er geen doorgaand verkeer is, hetgeen rust betekent. Tot de bekende namen behoren de sneeuwzekere centra Courmayeur, la Thuile, Breuil-Cervinia, Pila en Monterosa-Ski waartoe Gressoney en Ayas behoren. Maar er zijn ook talloze minder bekende skidomeinen, gebouwd rond authentieke dorpen waar je naast het sportieve ook kan genieten van de typische sfeer van Valle d’Aosta, van de oude tradities, van de gastronomie. Al deze skigebieden liggen dicht bij elkaar, grote afstanden zijn er dus niet.

In Valle d’Aosta kan je elke dag een ander skigebied proberen, nieuwe pistes ontdekken, altijd met panorama op de bekende Alpentoppen. Het kost weinig tijd om je te verplaatsen van het ene skigebied naar het andere. Het wordt nog handiger met de Valle d’Aosta skipass voor alle liften en bergbanen van de regio en waarmee je maar liefst tot 800 km pistes kan verkennen.

Winterbestemming Valle d’Aosta is er voor iedereen. Gezinnen met kinderen, beginners en rustzoekers vinden er makkelijke pistes en skischolen met meertalige monitoren. Gevorderden en krachtpatsers kunnen zich uitleven op zwarte en rode pistes en afdalen in de diepsneeuw. Langlaufers glijden over schitterende loipes en voor wie zich wil wagen aan salto’s en andere sprongen zijn er funparks en boardercrosses.

Ambiance

Wat erg heftig is voor alle skigebieden in Valle d’Aosta is de gezellige sfeer, het familiale karakter en de wellness dat het biedt. Dat komt omdat veel hotels door families worden uitgebaat. Die hotels hebben gemiddeld maar 30 kamers hetgeen aantoont dat er vooral individuele reizigers een wintervakantie in Valle d’Aosta doorbrengen, veeleer dan groepen. Tientallen logementen zijn lid van SlowHoliday. Deze organisatie promoot de klantvriendelijke vakanties, dat wil zeggen op het ritme van de vakantieganger en met aandacht voor regionale producten, vooral in de gastronomie. Na een dagje hard gesport te hebben binnen het wintersportgebied in de bergen, kun je in veel van deze hotels lekker ontspannen in een buitenzwembad met uitzicht op de bergen of genieten van een hypermoderne wellness infrastructuur.