Zillertal

4 oktober 2010

Het Zillertal is een breed zijdal van het Inndal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het ongeveer dertig kilometer lange dal wordt doorstroomd door de rivier de Ziller.

Zillertal Gebied

Het Zillertal buigt ongeveer veertig kilometer ten oosten van Innsbruck, bij Jenbach, vanuit het Unterinntal naar het zuiden af. Het dal reikt vanaf Strass im Zillertal tot aan Mayrhofen, waar het zich opsplitst in vier dalen: het Tuxertal, het Zemmtal, de Stillupgrund en de Zillergrund. In het noorden buigen uit het Zillertal reeds twee dalen af: het onbewoonde dal Märzengrund, en het dal Finsinggrund met de toeristenplaats Hochfügen. Bij Zell am Ziller buigt het Gerlostal af in de richting van Salzburg. Het dal scheidt de Tuxer Alpen in het westen van de Kitzbüheler Alpen in het oosten. In het zuiden, op de grens met het Italiaanse Zuid-Tirol, liggen de Zillertaler Alpen. Het gehele Zillertal ligt in het district Schwaz.

In tegenstelling tot andere zijdalen van het Inndal overwint het Zillertal geen terrashellingen en wint het vanaf het begin (Strass, 522 m boven NN) tot aan het einde (Mayrhofen, 628 m boven NN) maar weinig aan hoogte. Tussen Aschau en Zell am Ziller wordt het dal een stuk nauwer. Ongeveer 9% van de oppervlakte van het dal is woongebied.

In de Winter

In de regio Zillertal bevinden zich diverse skigebieden. De term Zillertaler Arena wordt gebruikt voor het skigebied van de Kreuzjoch en de Rosenalm bij Zell am Ziller, samen met dat van de Isskogel bij Gerlos en de Salzburger skigebieden Königsleiten en Hochkrimml/Gerlosplatte. Het eerste dorp van dit skigebied is het drukbezochte Zell, dit dorpje op amper 600 meter hoogte heeft geen eigen dalafdaling. De laagste pistes komen uit in het hogergelegen Wiesenalm op 1309 meter hoogte. Zell is daarentegen goed te bereiken met gratis skibussen. De eveneens laag gelegen dorpen Wald en Krimml zijn eveneens aangesloten op dit net van effectief openbaar vervoer.

Gerlos en Koningsleiten

Hoger in het dal liggen Gerlos en Koningsleiten. Vanuit Gerlos brengt de zeer snelle Isskogelbahn wintersporters naar enorm glooiend plateau: de droom voor elke beginnende en lichtgevorderde skiër. Het terrein biedt weinig uitdaging voor de gevorderde wintersporter, maar wie rustig de kneepjes van het vak onder de knie wil krijgen is hier op zijn plek. In totaal heeft het Zillertal Arena 8 verschillende skischolen, met veel Nederlands sprekende ski-leraren. Ideaal voor kinderen en beginnende wintersporters.

Boven het gemoedelijkere en rustigere dorp Konigsleiten ligt meer uitdagender terrein. Enkele zwarte pistes en veel rood bieden hier mogelijkheden voor de meer gevorderde wintersporters. De Koningsleitespitze, welke boven Köningsleiten ligt is tevens de berg waar de meest interessante off-piste lijnen gevonden kunnen worden. In Koningsleiten kunnen ook beginners prima uit de voeten op de vele blauwe pistes, en midden in het dorp ligt een oefenweide wat ideaal is voor families.

De Zillertal Arena

De Zillertal Arena verbeterd stapsgewijs zijn liften. Oudere liften worden een ‘één voor één vervangen. De moderne liften verkorten de wachttijd aanzienlijk, echter wie de hele Zillertal Arena wil doorkruizen zal in het seizoen regelmatig in de rij moeten staan. Lange paden om dit gebied te doorkruizen maken de traverse van de Zillertal Arena er ook niet sneller op.

Koningsleiten ligt zo goed als elk jaar onder een dik pak sneeuw. De Zillertal Arena is heel sneeuwzeker, maar als de natuur het laat afweten dan helpen sneeuw-kannonen een handje. Met 174 hectare aan kunstsneeuw is er de zekerheid dat er elk seizoen prima geskied kan worden.

Après-ski

Het Après-skiën rondom het Zillertal Arena is tweezijdig. Of je bent er helemaal wild van, of het is je teveel! Het is hier namelijk vanaf de piste direct feest tot in de late uurtjes. En de drank vloeit rijkelijk! De Zillertal Arena is met recht een ?Nederlands? gebied. In Gerlos is 55 procent van alle bezoekers Nederlands, in vakantieperiodes is dit zelfs 70 procent. Wie van Nederlandse après-ski houdt is hier dus helemaal op zijn plek. Wie liever geen medelanders tegenkomt kan beter een ander skigebied uitzoeken. Mocht je richting Zillertal vertreken, maar geen zin hebben in hossende menigtes, dan is het dorp Hochkrimmel de beste keuze.