Zermatt

14 maart 2018

Aan de voet van de Matterhorn, de berg die iedereen kent van de Toblerone chocola, bevindt zich Zermatt. Met ruim 13.000 gastenbedden is Zermatt een populair vakantieoord, met opvallend weinig hoogbouw.

Op eenzame hoogte

Vanuit het dorp Zermatt heb je vele mogelijkheden om elk deelgebied rechtstreeks te bereiken. De infrastructuur bestaat onder andere uit een verbinding met het Italiaanse station Breuil-Cervinia, zodat het mogelijk is om een dagje de grens over te skien.

Onbegrensde mogelijkheden

Door het autovrije Zermatt rijden er gratis bussen naar de skilift, die ook te voet bereikbaar is. Daarnaast gaat er regelmatig een trein naar de Gornergrat – één van de drie delen van Zermatt’s skigebied – op 3090 meter hoogte. Daar kan je met een cabinelift verder naar de 3405 meter hoge Stockhorn. De pistes van Zermatt zijn veel pittiger dan die van Cervinia. De langste piste van de wereld is 17 km lang en start op de Stockhorn. De boekelpiste, de zwarte pistes, maar ook de beginnersmogelijkheden zorgen ervoor dat niemand hier uitgekeken raakt. Met de kerst kan het flink koud zijn, maar dat hindert de echte wintersporter natuurlijk niet!

Pittoresk en authentiek

Omdat het dorp autovrij is, moeten bezoekers hun auto achterlaten in het nabijgelegen Tasch, en het laatste stuk per trein afleggen. In Visp, onderaan de vallei, kan je ook de trein naar Zermatt nemen. In Zermatt zelf gebeurt het meeste vervoer met kleine elektrische voertuigen, fietsen en paarden. Het is een centrum van horlogewinkels, chique hotels, multimiljonairs en Japanse toeristen. Sommigen prefereren een bezoek aan de schaatsbaan in het dorp, of een bergwandeling. Men kan elkaar (halverwege) ontmoeten in talloze kleine berghutjes, zoals Zum See, voor een lekkere warme maaltijd of een biertje.

Zermatt wintersport

‘s Winters biedt het sneeuwzekere skigebied meer dan 300 km pistes in drie afwisselende skiregio’s: Sunnegga-Rothorn, Gornergrat-Stockhorn en Schwarzsee-Matterhorn glacier paradise. Snowboarders oefenen in het freestyle-funpark “Gravity Park”, waar ook kandidaten voor de Olympische Spelen trainen. Vanaf de Matterhorn glacier paradise / Theodulpas is een overtocht naar het Italiaanse skigebied Breuil-Cervinia mogelijk.

Wie afwisseling zoekt, kan het eens proberen met hanggliding of heliskiën buiten de geprepareerde pistes en onder leiding van ervaren berggidsen.

Voorzieningen en faciliteiten

In Zermatt is van alles te doen. Voor rust kan men eigenlijk overal terecht voor een kopje thee, een beautybehandeling of een middagje winkelen. Dit laatste kan wel duur uitvallen in het chique dorp. Maar Zermatt heeft ook een treinstation, een dorpskerkje, en een bioscoop; “Vernissage” waar vaak feesten worden georganiseerd.

Zermatt aprés-ski

Als je aan Zwitserland denkt, schiet niet altijd op de eerste plaats après-ski te binnen. Toch zijn er een stuk of twee skihutten die er verleidelijk bij kunnen liggen tijdens de dalafdaling aan het einde van de dag. Vervolgens vindt men in een zijstraatje van de Bahnhofstrasse de “Papperlapub” waar een echte après-ski zich voordoet, zoals ze dat in Oostenrijk en Frankrijk doen. Later op de avond gaat het feest verder in de hoofdstraat bij de “T-bar”, “Grampy’s” of “Hotel Post”, een echt jongeren hotel.