De gondellift

16 februari 2018

Gondellift

Een gondellift, ook wel kabelbaan of cabinebaan, is een grote skilift. Het is een middel van vervoeren dat vooral in grote (wintersport)gebieden, zoals in Oostenrijk, frankrijk en Zwitserland wordt gebruikt om onder andere op de hoogste pistes te komen om vervolgens een heerlijke afdaling te kunnen maken.

De gondel van de kabelbaan hangt aan een enorme dikke staalkabel. Grofweg zijn gondelliften in te delen in twee systemen:

 • Een systeem waarbij er twee cabines zijn die elkaars tegengewicht zijn. De cabines “rijden” over een stilstaande kabel en worden voortgetrokken door een tweede kabel.
 • Een systeem met één lange, continu draaiende kabel waar de cabines aan hangen. Soms kunnen deze bij de stations afgekoppeld worden zodat er gemakkelijker in- en uitgestapt kan worden.

In plaats van cabines worden ook vaak stoelen of bankjes opgehangen aan zo’n kabel. In dat geval wordt dit een stoeltjeslift genoemd.

Verschillende gondelliften

 • Traditionele gondel (ook wel kabelbaan of pendelbaan genoemd): cabines in variërende formaten met capactiteiten tot bijna 200 personen. Vrijwel altijd omvat het geheel twee cabines die in tegengestelde richting bewegen(pendelen). Een gondellift heeft maar weinig liftpalen nodig en kan diepe dalen overbruggen. De grootste kabelbaan van Europa is de Vanoise Express, die de gebieden van La Plagne en Les Arcs verbindt. In de meeste gevallen hangt de cabine aan een of meer draagkabel(s) en wordt vervolgens voortgetrokken door een andere kabel.
 • Cabinebaan: cabines met 2 tot 10 zitplaatsen. Ski’s en snowboards worden meestal aan de buitenkant vervoerd. In tegenstelling tot de pendelbaan draait een cabinebaan rondjes. Hierdoor wordt de cabinebaan in het Duits Umlaufbahn(omloopbaan) genoemd.. Hierdoor is er constant mogelijkheid tot in en uitstappen. In de meeste gevallen worden de cabines in de stations van de kabel ontkoppeld, waardoor men rustig in- en uit kan stappen. Nadat de cabine het station heeft gerond, wordt deze weer aan de kabel gekoppeld.
 • 2 & 3S-banen: grotere cabines tot 40 plaatsen, meestal staand. De cabine hangt aan één of 2 draagkabels en wordt door een trekkabel voortgetrokken. Dit type lift werk ook volgens het omloopprincipe: het is dus een soort samenvoeging van de pendelbaan en de cabinebaan. Dit type lift wordt vooral toegepast wanneer grote afstanden zonder liftpalen overbrugt moeten worden, zoals dalen en kloven.
 • Funitel (ook wel Funispace): grote cabine’s die elk aan twee trekkabels hangen. De grootste cabines bieden plaats tot 40 personen. Dit soort liften zijn te vinden in onder andere Hintertux, Val Thorens, Verbier, Ischgl en Kaprun. Deze liften zijn, doordat ze aan twee trekkabels hangen, goed bestand tegen schommelen door de wind.

Bekende gondelliften

 • Téléphérique de l’Aiguille du Midi, kabelbaan met het grootste hoogteverschil en was de hoogste kabelbaan van de wereld, Chamonix, Frankrijk
 • Klein Matterhorn, hoogste kabelbaan in Europa, bij Zermatt, Zwitserland
 • Ahornbahn, in Mayrhofen, grootste kabelbaan van Oostenrijk
 • Gipfelbahn, hoogste kabelbaanpaal van de wereld met 113,6 meter Kitzsteinhorn, Oostenrijk
 • De langste en hoogste kabelbaan ter wereld is de teleférico in Mérida, Venezuela.

Bron: wikipedia