Liften

6 februari 2018

Om je naar een hoger punt op de piste te brengen zijn er liften. Er zijn verschillende soorten liften voor verschillende doeleinden.

Dit zijn de meest voorkomende liften:

1) Sleepliften

Sleepliften komen vooral voor op vlakkere stukken en worden meestal gebruikt voor korte afstanden. Sleepliften worden voornamelijk voor kortere afstanden en vlakke pistes gebruikt. Je komt ze vaak tegen als je voor het eerst gaat skiën of snowboarden. In de Nederlandse indoorhallen wordt dit soort lift veel gebruikt. Skiërs kunnen hun ski’s vast laten, snowboarders maken meestal hun voorste voet los. Er zijn 3 soorten sleepliften:

–       Enkele of dubbele sleeplift

Dit is een lift met staven in de vorm van een J of een T aan de uiteinden. Bij deze sleepliften plaats je de J of T achter je rug, zodat je vooruit geduwd wordt. Een J gebruikt je alleen, een T kan je met tweeën gebruiken. Deze wordt ook wel ankersleeplift genoemd.

–       Trektouwen

Dit soort sleeplift bestaat uit een lus van touw met knopen er in. Door het touw stevig beet te pakken bij een knoop en een beetje achterover te leunen, wordt je naar boven getrokken.

–       Schotellift

Een schotellift heeft allemaal staven met een rond plaatje (schotel) aan de kabel hangen. Zo’n schotel behoor je tussen je benen te plaatsen (snowboarders kunnen hierbij hun bindingen eventueel ook vast laten) en op die manier wordt je omhoog getrokken. Let er wel op dat je door je knieën gaat, zo verklein je de kans om te vallen.

2) Stoeltjesliften

De meest voorkomende liften zijn stoeltjesliften. Aan de liftkabel hangen een soort ‘banken’, bestaande uit zitjes voor een bepaald aantal mensen. Skiërs hoeven hun ski’s niet los te maken, snowboarders dienen weer hun achterste voet uit de binding te halen.

Een poortjessysteem zorgt ervoor dat er steeds 1 persoon per zitje wordt toegestaan. Als zo’n poortje opengaat, ga je naar voren en wacht je tot de lift achter je is. Dan kun je gaan zitten. Als iedereen zit kun je de veiligheidsstang naar beneden brengen. Sommige stoeltjesliften hebben ook nog een speciale kap die je naar beneden kunt doen, voor de warmte en de wind. Als je bovenkomt kan de veiligheidsstang weer omhoog en kun je uit de lift stappen.

3) Liftcabines

Cabines zijn de meest comfortabele liften en worden voornamelijk gebruikt voor lange afstanden. Een cabine lift bestaat uit een kabel met cabines er aan, waar snowboarders en skiërs in vervoerd worden. Je kan je materiaal mee naar binnen nemen of neerzetten in de daarvoor bedoelde bakken die aan de buitenkant van de cabine zitten. Het in- en uitstappen gaat net zoals een normale lift.