Sleeplift

16 februari 2018

De sleeplift

Een sleeplift of sleepliftje is een metalen stang, die vastgemaakt is aan een stalen draad, die door een motor in beweging wordt gebracht. Het babyliftje is een variant op de sleeplift voor de allerjongste skiërtjes en boardertjes.

Gebruik:

Veelal wordt het sleepliftje aangegeven door een medewerker aan de skiër of boarder, die het liftje aanpakt en tussen zijn benen geklemd houdt totdat hij boven is. Meestal bevat de stang aan het eind een schijf, die achter de billen van de skiër of boarder haakt en hem zo naar boven sleept. Soms splitst de stang zich op het eind in twee delen, waardoor hij wel wat op een scheepsanker lijkt. Op deze manier kunnen twee skiërs of baorders tegelijk naar boven. In een babyliftje zijn geen stangen maar handvatten die de kinderen moeten vasthouden tot ze boven zijn.

Verschillende sleepliften:

  • Ontkoppelde sleeplift: herkenbaar aan de lange, zilverkeurige staaf die bij gebruik aan de kabel wordt gekoppeld. Deze liftvorm komt vooral in Frankrijk voor.
  • Teller sleeplift: (ook wel pannenkoeklift): lift waarbij het ronde zitgedeelte verbonden is aan een kort plastic handvat, welke aan een uitrolbare kabel vastzit. Aan het einde van deze uitrolbare kabel zit een klem die bevestigd is aan de trekkabel. Bovendien worden de handvatten niet ontkoppeld; het geheel zit permanent vast aan de kabel.
  • T lift (ook wel dubbele sleeplift of ankerlift genoemd): niet-koppelbare sleeplift met een ankervorm die plaats biedt aan twee personen. Deze sleeplift is vooral populair in Zwitserland en Oostenrijk.

Nadelen

  • Vooral ongeoefende skiërs hebben nogal eens moeite om het liftje tussen hun benen te houden, zodat zij nogal eens ‘uit de lift’ vallen. Ook komt het wel eens voor dat men zijn skistokken verliest
  • De snelheid, waarmee de skiër met het liftje naar boven komt, ligt niet hoog, bij de Doppelmayr sleeplift rond de 2.4 meter per seconde.
  • De lift is niet geschikt om ontoegankelijke of sneeuwvrije gebieden te overbruggen
  • De capaciteit van de sleeplift ligt dan rond de 500 tot 1440 personen per uur.

Bron: Wikipedia