Stoeltjeslift

16 januari 2018

Stoeltjeslift

Een stoeltjeslift, ook wel zetellift, is als soort skilift een kabelbaan met één lange, continu draaiende kabel waar de stoeltjes aan hangen en die door skiërs wordt gebruikt om naar hoger gelegen gebieden te gaan. Deze stoeltjes bieden meestal ruimte aan twee of vier of zes personen tegelijk, echter een driepersoons stoeltjeslift komt ook voor. Ze bezitten een veiligheidsbeugel die tijdens de rit naar beneden moet. Voordeel van de stoeltjeslift is dat deze een redelijke verwerkingscapaciteit en snelheid heeft. Bovendien hoeft de wintersporter de ski’s niet af te doen; men kan de lift in en uit skiën. Nadeel is de onbeschutheid: bij slecht weer is men op een hoogte van enkele meters boven de grond aan de elementen blootgesteld. Vaak worden daarom stoeltjesliften uitgerust met een plastic kap, die over de veiligheidsbeugel getrokken kan worden. De kap beschermt tegen bijvoorbeeld wind en sneeuw.

Soms kunnen deze bij de stations afgekoppeld worden zodat er gemakkelijker in- en uitgestapt kan worden. Andere varianten van de kabelbaan zijn de gondellift en de sleeplift.

Verschillende stoeltjesliften

  • Vaste stoeltjesliften: stoeltjes zitten vast aan een kabel en worden in het station niet ontkoppelt. Deze liften komen voor in één, twee, drie, vier, zes en achtpersoons configuraties
  • Koppelbare stoeltjesliften: stoeltjeslift voor twee, drie, vier, zes of acht personen, die bij het in- en uitstappen van de kabel worden ontkoppeld. Hierdoor kunnen passagiers rustig in- en uitstappen, terwijl onderweg een hogere snelheid kan worden gehaald ten opzichte van vaste stoeltjesliften. Moderne koppelbare stoeltjesliften hebben steeds vaker kappen die beschermen tegen wind en sneeuw, lederen zittingen en zitverwarming.

Bron: Wikipedia