De zwarte piste

17 januari 2018

De zwarte piste

Het begrip “zwarte piste” heeft voor veel wintersporters een bepaalde magie. Boven aan de zie je vaak mensen letterlijk terugkrabbelen om toch maar met de lift af te dalen. En toch is zo’n ultrasteile zwarte piste voor geoefende freeriders niet meer dan een warming-up. In supersteile off-piste couloirs wordt het voor hen pas interessant. Iets voor jou?

Zwarte piste

Een zwarte piste is de moeilijkste sneeuwafdaling in een skigebied, geschikt voor zeer ervaren skiërs en snowboarders.

De kleur, zwart, die de moeilijkheidsgraad van zo’n afdaling aangeeft, is te herkennen aan bordjes in die kleur, die op overzichtelijke afstand van elkaar aan de zijkant van de piste zijn geplaatst op houten paaltjes. Een zwarte piste is moeilijker dan een rode piste, en die is weer moeilijker dan een blauwe piste.

Langste zwart ter wereld

Met 17 kilometer is de Piste de Sarenne ‘s werelds langste zwarte piste. Deze piste begint op de 3330 meter hoge Pic du Lac Blanc, slingert over de Sarenne gletsjer om daarna door een mooie rotsachtige vallei op een blauwe piste van Auris en Oisans uit te komen. Een indrukwekkende en mooie tocht.

Maar ‘s werelds langste zwarte skipiste is in gevaar. De 17 kilometer lange Sarenne op de ‘Nederlandse’ berg Alpe d’Huez gaat door het wegsmelten van Glacier de Sarenne een onzekere toekomst tegemoet.