De geschiedenis van snowboarden

22 februari 2018

Snowboarden is een populaire sport. Maar wie kwam er ooit op het idee om met een plankje door de sneeuw te racen en hoe is deze sport zo populair geworden?

Het eerste snowboard

Het snowboard is rond 1965 uitgevonden. Het begon allemaal met een elfjarig meisje die op haar slee ging staan om vervolgens op die manier een berg af te gaan. Haar vader zag dit en besloot twee ski’s aan elkaar te schroeven en daar twee voetbanden van linnen aan te monteren. De naam voor deze verschijning verzon moederlief: de Snurfer, een combinatie van snow en surfer. De snurfers werden verkocht voor 15 dollar.

Het snowboard krijgt bekendheid

Ongeveer vijf jaar later ontdekte Dimitrije Milovich (een Amerikaanse strandsurfer) deze snurfer en zag hier toekomst in. Hij ontwikkelde zijn eigen board, luisterend naar de naam Winterstick. Dit board had, anders dan de Snurfer, stalen randen, nylon voetriemen en glas aan de onderkant voor een gladder oppervlak.Hij begin een bedrijf (onder de naam Winterstick), wat beschouwd wordt als het eerste snowboardbedrijf ooit. Toen er veel mensen van deze plank afvielen, verloor de Winterstick populariteit en ging het bedrijf failliet. Toen kwamen er meer mensen op het idee om een snowboardbedrijf te beginnen, waaronder Jack Burton. Hij maakte in 1975 een snowboard gemaakt van stoomgebuigd hout en fiberglas.

De eerste bindingen

Ook de eerste bindingen kwamen van Burton, namelijk in 1986. Jack Burton merkte al eerder op dat bindingen van nylon totaal niet stevig waren, en verving deze door waterski-bindingen. Hierdoor werden de Burtonboards duurder dan andere, waardoor ze veel minder verkocht werden. Hij besloot de bindingen aan te passen zodat je er goed mee kon sturen. Het board werd verder geperfectioneerd en er werden ook schoenen ontwikkeld waardoor je beter in je bindingen kwam te staan.

Het snowboarden werd bekender en won langzaam meer populariteit, maar toch werd het nog niet in veel landen toegestaan, omdat er nog steeds ongelukken gebeurden en het niet honderd procent veiligheid bood. In de loop der jaren zijn de boards beter geworden en zijn er veiligheidstesten uitgevoerd. In 1997 stonden vrijwel alle gebieden het toe en tegenwoordig is snowboarden ongeveer net zo vanzelfsprekend als skieën. Er wordt zelfs verwacht dat er in 2015 meer mensen snowboarden dan skieën.