Goed voorbereid op wintersport

22 februari 2018

Wintersport. Een vakantie waar veel mensen naar uitkijken. Vroeger alleen weggelegd voor de rijkeren onder ons, tegenwoordig een populaire bezigheid voor veel mensen. Toch is het niet ‘zomaar even een vakantie boeken’, er komt immers veel bij kijken en daarom is een goede voorbereiding op wintersport noodzakelijk.

Wat neem je mee op wintersport?

Het is handig om een inpaklijstje te maken voordat je op wintersport gaat. Zo weet je zeker dat je niks vergeet en voorkom je het risico onnodige kosten te maken. Het zou immers zonde zijn spullen te moeten aanschaffen op je vakantiebestemming terwijl je ze thuis in de kast hebt liggen.

Oefenen om sportblessures te voorkomen

Voordat je op wintersport gaat, is het belangrijk dat je je lichaam hier ook op voorbereid. Als je dit niet doet en je belast je spieren te veel, dan is de kans op blessures extra groot. Het is slim om voordat je gaat, in eigen land te oefenen. Nederland heeft sinds enkele jaren veel outdoor- én indoor skibanen. Door te oefenen voordat je op vakantie gaat, kunnen je spieren alvast wennen en kun jij straks beter de piste af. Vergeet ook de warming-up niet voordat je de piste afgaat (of het nu in Nederland of op je wintersport bestemming is), ook dit is van groot belang om overbelaste spieren tegen te gaan.

Wintersportverzekering

Wintersport is een vakantie waarbij veel ongelukken gebeuren. Het is daarom van groot belang een aparte wintersportverzekering af te sluiten. Ongevallen op wintersport zijn meestal niet inbegrepen in een normale reisverzekering en daarom is een aanvullende verzekering zeker van belang. Zo’n verzekering bestaat meestal uit een dekking voor geneeskundige kosten, onvoorziene kosten, een ongevallenverzekering en een bagageverzekering.

Materiaal Controle

Gebrekkig materiaal is een van de oorzaken van ongelukken op de piste. Kijk daarom voordat je op reis gaat je materiaal goed na. Laat je ski’s of snowboard het liefst elk jaar slijpen en waxen. Dit kunt je zelf doen, maar meestal ook in de winkel waar je je materiaal gekocht hebt.

Pisteregels

Heel erg belangrijk: lees de pisteregels! Deze zijn opgesteld door de Féderation Internationale de Ski (FIS). Als iedereen zich aan deze regels houd, kan er weinig fout gaan. Hoe meer mensen dit doen, hoe meer ongelukken voorkomen kunnen worden en het is tenslotte een kleine moeite om ze even door te lezen. Je vind deze op internet maar vaak ook op borden voor de pistes.

Checklist

Kijk goed na wat in je reis inbegrepen is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een kleine checklist:

  • Kijk of een skipas inbegrepen is, skipassen zijn namelijk niet goedkoop. Meestal zit deze inbegrepen als je een vakantie boekt, maar niet altijd. Een onderzoek van Snowplaza heeft uitgewezen dat de skipassen in Zwitserland het duurst zijn. Als je een goedkopere variant zoekt, dan bieden Duitsland of Slovenië een uitkomst.
  • Wat ook belangrijk is, is het eten. Kijk na of je ontbijt, lunch en avondeten inbegrepen is. Zo niet, zoek van te voren uit waar een supermarkt ligt of een goed restaurant binnen uw budget. De tijd die je thuis aan het uitzoeken besteed, kun je op je vakantie besparen. Ook recensies lezen helpt, want niet alles is zo mooi en lekker als het er op internet of in een reisgids uit ziet.
  • Verder is het vervoer van belang. De ene reisorganisatie is de andere niet, en niet alle organisaties hebben het vervoer inbegrepen. Als je met eigen vervoer gaat is dit niet van belang. Als je met bus, trein of vliegtuig gaat wel. Ga je met de bus, zorg dat je op tijd bent en bij de juiste opstapplaats! Ga je met de trein of het vliegtuig, zorg ook dan dat je op tijd aanwezig bent en zoek van te voren uit hoeveel bagage je mag meenemen.
  • Check de in- en uitcheck tijden van je hotel/appartement. Op de dag van aankomst kan je meestal pas ‘s middags in je kamer. Als je ‘s ochtends aankomt, is het handig van te voren te vragen of je je spullen ergens veilig neer kunt zetten, zodat je het gebied vast kunt gaan verkennen en/of eventueel al de piste op kunt gaan. De uitchecktijden op de dag van vertrek zijn vaak vroeg in verband met schoonmaak en de volgende bezoekers. Houd hier dus ook rekening mee als je van plan bent ‘s middags of ‘s avonds te vertrekken.