Off piste snowboarden

1 februari 2018

Wat is off-piste snowboarden

Zoals al eerder vermeld mochten de eerste snowboarders niet op de piste snowboarden. De sport begon dus noodgedwongen off-piste. Een aantal mensen geven nog steeds de voorkeur aan off piste Snowboarden, ook wel genoemd Backcountry Snowboarden. Off piste snowboarden is boarden buiten het skioord en dus buiten alle geprepareerde en veilge pistes. Het is gevaarlijker doordat stenen en of andere obstakels verborgen kunnen zijn onder een dik pak sneeuw. Off piste Snowboarden is voor de meer ervaren snowboarders, dus je moet meer kennis en vaardigheden hebben voordat je de veilige omgeving van een skioord kunt verlaten.

Ondergrond off piste

Je moet veel ervaring hebben met Snowboarden op verschillende soorten ondergrond. Van het hardste ijs tot de fijnste sneeuw moet in je ervaring zitten waardoor je in staat bent je board volledig onder controle te houden.

Ontwijken van obstakels

OostenrijkWanneer je alleen op skioorden gesnowboard hebt, heb je vast af en toe een boom ontweken. Weet dat wanneer er off piste geboard gaat worden je continu gefocust moet zijn om allerlei obstakels te ontwijken zoals bomen, stenen en afgronden. Je moet genoeg beheersing en kracht hebben om deze obstakels op het laatste moment te ontwijken.

Veiligheid

Wanneer je off piste gaat snowboarden is het raadzaam om niet alleen te gaan. Daarbij dien je kennis te hebben van de volgende zaken:

  • Kennis van lawine gevaar
  • Kennis van bergbeklimmen
  • Kennis van het gebied
  • De juiste inschatting van verschillende gevaren kunnen maken
  • EHBO kennis indien een blessure of ernstige val partij.
  • Het dragen of bij hebben van de juiste uitrusting (zie uitrusting)

Enkele tips

Off_piste_boarden_2Er is geen bekende manier om het off piste boarden makkelijk te leren. Wat je moet doen is continu je moed bij elkaar rapen om je grenzen te verleggen om zo je zelfvertrouwen te verhogen. De combinatie van zelfvertrouwen, lef, ervaring en gezond verstand moet genoeg zijn te genieten in de robuuste witte bergen. De volgende tips kunnen je op weg helpen:

  • Weet zeker dat je de juiste technieken onder de knie hebt.
  • Pak eerst de wat kleinere off piste routes van het skioord. Oefen eerst voordat je het ‘echte werk’ opzoekt. Ga nooit alleen, wanneer er iets gebeurd is het essentieel iemand bij je te hebben.Oefen de benodigde kennis voordat je off piste gaat. Laat je desnoods toetsen door een kennis.
  • Als je eenmaal op je gemak bent met de bestaande routes kun je je eigen routes gaan uitstippelen. Vanaf dit moment zijn de mogelijkheden onbeperkt! Je kunt de bergen in trekken en weer naar beneden boarden, een tocht in een snowcat maken of de lucht in gaan met een helikopter.