Wat is freestyle snowboarden

16 september 2017

Wat is freestyle snowboarden

Bij Freestyle draait het allemaal om adrenaline en deze stijl wordt door velen beschouwd als de meest radicale snowboard stijl. Trucs in de lucht en op de grond in snowboard funparks, halfpipes, en de natuurlijke obstakels in de bergen zijn vast onderdeel van een freestyler zijn dag. In tegenstelling tot freeriding en alpine, draait het bij Freestyle om trucs in de lucht in de vorm van twists, grabs en andere airs. Op de grond worden de meest voorkomende freestyle trucs gedaan met behulp van raillings en pipes.

Snowboard

Je maakt gebruik van een breed snowboard, waarvan zowel de voorkant (nose) en de achterkant (tail) omhoog lopen. Verder gebruik je soft boots, en geen hard boots zoals bij het alpineboarden. Bij het freestyle boarden gaat het niet om snelheid , maar om het ‘stuntwerk’. Dat bestaat meestal uit sprongen, die gecombineerd worden met een andere actie. Zo’n actie kan zijn: het vastpakken van je board (een grab), het 1, 2 , of 3x maal om je lengte as draaien, of zelfs het maken van een salto (back flip, front flip) dit is natuurlijk niet alles er zijn heel veel verschillende moves.

Sommige freestyle snowboards zijn speciaal ontworpen voor halfpipes of de perfecte ‘rail slide’. Het zou erg fijn zijn om een board te hebben die voor elke omgeving gebruikt kan worden, maar deze snowboards zullen waarschijnlijk niet goed presteren buiten het specifieke terrein waar ze voor ontwikkeld zijn. Standaard Freestyle Snowboards zijn echter ontworpen om gebruikt te worden voor sprongen, spins in de lucht en fakie’s.

Eigenschappen freestyle snowboard

Zoek naar de volgende eigenschappen om een Freestyle board te herkennen:

  • Kortere, minder zware, maar dikkere boards
  • De vorm van de staart en de neus van het board zijn identiek

Wedstrijden

De de freestyle wedstrijden zijn de meest populaire Snowboard evenementen, met onder andere halfpipe, quarterpipe, slopestyle, en big air competities. Freestylers zijn niet persé ervaren snowboarders, ze zijn eerder erg lenig. Ze bevinden zich vaak in snowboard parken, halfpipes of bij natuurlijke obstakels.