Wintersport

6 februari 2018

Geschiedenis van de wintersport

Wintersport is een verzamelnaam voor sporten in de sneeuw of op het ijs die als wedstrijdsport, recreatieve sport of als vakantiebezigheid worden uitgeoefend.

Toen er vroeger in de wintermaanden geen goed transport mogelijk was en de vaarwegen niet meer beschikbaar waren, werd er geschaatst en gesleed om ijsvlakten makkelijker over te kunnen steken. Men begon dit leuk te vinden en deze transportmiddelen werden hierna ook voor recreatieve doeleinden gebruikt. Rond 1800 werden de eerste schaatswedstrijden georganiseerd en rond 1900 prikslee-wedstrijden.

Skiën is ontstaan in de Alpenlanden en de Scandinavische landen. De toeristische wintersport ontstond vooral in de Alpen, toen men iets zocht om rijke buitenlanders mee te vermaken. Sankt Moritz in Zwitserland wordt gezien als de oorsprong van winter toerisme eind 19e eeuw. Een hoteleigenaar wist enkele Engelse zomergasten te overtuigen ook in de wintermaanden te komen. In de loop der jaren zijn de wintersport gebieden uitgebreid en zijn de mogelijkheden om op wintersport te gaan groter geworden, wat ertoe geleid heeft dat wintersport voor meer mensen toegankelijk is geworden.

Sporten die tijdens de wintersport boefend kunnen worden

Alpineskiën, Biatlon, Freestyleskiën, koersen met slee-honden spannen, koersen met paardenspannen en sleden, langlaufen, noords skiën, schansspringen, ski-alpinisme, skivliegen, snowboarden, speedskiën, bobsleeën, curling, rolstoelcurling, ijshockey, sledgehockey, ijsklimmen, ice-speedway, ijsvissen, ijszeilen, baanschaatsen, kunstschaatsen, marathonschaatsen, priksleeën, rodelen, schoonrijden, shorttrack, skeleton

Belangrijkste wintersport evenementen:

–       Aziatische winterspelen

–       Olympische winterspelen

–       Paralympische winterspelen

–       Winter unversiade

–       Winter X games

Belangrijkse wintersportgebieden in Europa

De meest populaire wintersportgebieden in Europa liggen in de Alpen. Zo zijn Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Noord-Italië al jaren favoriet. Verder zijn er in Scandanavië veel skigebieden te vinden.

Belangrijke wintersporttermen:

–       Wintersportgebied; een wintersportgebied of skigebied is een gebied dat geschikt is voor wintersportvakanties. Zo’n toeristisch gebied is vooral bedoeld voor skiers en snowboarders.

–       Piste; een piste is een gemarkeerde zone op een berg waar men veilig kan skiën of snowboarden in een wintersportgebied. Men bewerkt de sneeuw hier met piste-onderhoudsmachines om te zorgen voor een veilige, stabiele sneeuwmantal waarop zonder problemen kan worden geskied of gesnowboard.

–       Gipsvlucht; een gipsvlucht is een dienst van de alarmcentralen om mensen die een blessure oplopen tijdens hun wintersportvakantie. Hierbij kan gedacht worden aan botbreuken, ernstige wonden of andere ongevallen.

–       Après-ski: Après-ski is het uitgaan na het skiën of snowboarden. Men gaat dan vaak naar een plaatselijke berghut, hotel, bar of andere gelegenheid om wat te drinken.

Nadelige gevolgen van wintersport

Wintersportgebieden hebben ook nadelige gevolgen;

–       Wintersportgebieden liggen meestal in dunbevolkte delen van bergen. Dit is vaak een stiltegebied waar bepaalde schuwe diersoorten leven. De massale aanwezigheid van toeristen, onderhoudsmachines en liften maken deze gebieden lawaaierig en vervuild voor deze dieren.

–       Vaak worden er bomen gekapt en hellingen aangelegd bij het maken van pistes. Hierbij is door onderzoekers vastgesteld dat de kans op erosie en grondverschuivingen is toegenomen.

–       De natuur kan verdrogen door het graven van spaarbekkens voor sneeuwkanonnen, waarbij beken worden verlegd of afgetapt.

–       In sommige landen worden chemicaliën op de pistes gestrooid. Hierdoor wordt de begroeiing onder de sneeuw beschadigd.

Aan deze nadelen wordt steeds meer gewerkt en gebieden doen er zo veel mogelijk aan om de nadelige gevolgen tegen te gaan.