Leren snowboarden

22 februari 2018

Snowboarden is bij verre na niet de makkelijkste sport om te leren. Het is geen sport die je jezelf snel kunt leren en daarom is het verstandig om voordat je op wintersport gaat snowboardles te nemen. Vrijwel alle indoor-skihallen in Nederland bieden lessen aan. Als je na deze lessen zelf regelmatig gaat oefenen, zul je het snowboarden snel onder de knie krijgen want vergeet niet: oefening baart kunst! We geven je alvast een beetje uitleg, zodat de praktijk je straks misschien wat beter afgaat.

De basis

Als eerst zul je de basis moeten leren.

1.Vind een plek (het liefst vlak) waar je goed kunt zitten. Ga zoveel mogelijk aan de kant zitten zodat je anderen niet hindert.

2.Leg je snowboard neer op de grond. Als je op een helling zit zorg dan dat je je board tegenhoud met je voet zodat hij niet naar beneden rolt.

3.Begin met je voorste voet in de binding te zetten (je kunt hierbij staan of zitten). Je kunt bepalen wat jou ‘voorste voet’ is door iemand anders te vragen je in je rug te duwen als je staat. Met welke voet jij dan als eerst naar voor stapt, is voor jou je voorste voet. Zorg ervoor dat je je hiel zo ver mogelijk naar achter zet en bevestig daarna de straps van de binding bij je enkels en je tenen. De straps moeten strak aangetrokken worden maar zorg niet dat ze je voet afknellen.

4. Ga nu staan (als je niet al stond) en beweeg het bord op en neer met je voorste voet zodat je comfortabel in je binding komt de zitten.

5. Stap met je achterste voet over je board heen en beweeg het bord nu achter je op een neer (zie stap 5).

6. Zet nu je achterste voet in je binding en maak deze op dezelfde manier vast als je voorste voet. Nu ben je klaar om te gaan.

Je snowboard dragen

Er zijn verschillende manieren om je snowboard te dragen.

 • De makkelijkste manier is om je board onder je arm te houden als een boek. Zorg ervoor dat je het board in het midden vastpakt voor het evenwicht. Je neus van je board wijst nu dezelfde kant op als je gezicht.
 • Een andere manier is om je board achter je rug te houden met beide handen. Dit is minder vermoeiend dan de vorige manier omdat je hier twee handen gebruikt in plaats van een. Het nadeel van deze manier is dat het gewicht van het snowboard je naar achter trekt als je een berg oploopt.
 • De derde manier is om het riempje om je pols te doen en het snowboard te trekken als een slee.

Steppen

Om je te verplaatsen met je snowboard, kun je ook gebruik maken van ‘steppen’.

 • Maak je voorste voet vast in de binding. Zorg dat je achterste voet vrij is.
 • Zorg dat de neus van je board de richting op wijst waar je heen wilt. Zet je af met je achterste voet zodat je als het ware vooruit glijdt.
 • Maak kleine stapjes met je achterste voet en zorg dat je nooit met je achterste voor je voorste voet komt.
 • Zorg er ook voor dat je voorste been een beetje gebogen is en dat je gewicht hierop leunt. Dit zorgt er voor een goeie balans.
 • Als je dit vaker doet, zul je het steeds beter doen en maak je de stapjes met je achterste voet vanzelf groter zodat je ook meer snelheid maakt.

Kantelen van teenkant naar hielkant

Als je met je verkeerde voet voor komt te staan, moet je je omdraaien zodat je weer klaar bent om te gaan. Hoe doe je dit:

Van tenen naar hielen:

 • Ga op je knieën zitten en plaats je handen in de sneeuw
 • Probeer nu om je om te draaien door je schouder in de sneeuw te plaatsen en je gewicht mee te laten rollen.
 • Til hierbij met je voet je snowboard op en beweeg je board mee in de richting van je lichaam.
 • Als je op je rug komt te liggen en je snowboard houd je met je voeten omhoog, dat doe je het goed. Je kunt je snowboard nu neerzetten, jezelf omhoog helpen en gaan boarden!

Van hielen naar tenen:

 • Ga zitten op de helling en buig je knieën licht.
 • Ga liggen en leg je armen naast je op de grond.
 • Leg nu je handen in je knieholtes en probeer het board op te tillen met je voeten
 • Probeer met een beweging de kant op te draaien waar je heen wilt zodat de neus van je board in de sneeuw komt te staan.
 • Maak de beweging af zodat je board horizontaal in de sneeuw komt te staan en je op je knieën terecht komt.
 • Gebruik je handen om op te staan en je kunt weer gaan boarden.

Op het begin zul je het lastig vinden maar ook hier geldt weer, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal gaan. Zorg wel dat je niemand hindert als je dit doet!

Nu ken je de basis een beetje. Hoe je een berg afgaat en welke technieken je hierbij gebruikt kun je lezen in de basistechnieken van het snowboarden.