De benodigde techniek

Net als bij bijna elke andere sport, heeft tafeltennis een aantal technieken om beter te spelen en zo te winnen. Zo’n effect krijg je door de bal verschillende snelheden en bewegingen te geven. Maar ook het rubber van het batje zorgt ervoor dat je met verschillende effecten kan spelen. De verschillende technieken kun je apart van elkaar toepassen of combineren.

Manieren

Het verschil tussen een effect en een gewone bal, kan liggen aan de greep. De greep is de manier hoe je het bat vasthoudt. Maar ook waar de bal en het batje elkaar raken, is een effect. En natuurlijk hoeveel kracht, dus hoe snel je de bal laat gaan, is ook een effect.

Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten

Grote kans dat je tegenstander ook met technieken speelt. Daarom is het ook belangrijk om te weten hoe je het beste terug kan spelen na een effectbal. Spelen met verschillende technieken maakt het spel verrassend, en dus leuker om te spelen.

Fouten

Omdat tafeltennis veel regels heeft, kan er ook veel fout gaan. Vaak krijgt je tegenstander na een fout van jouw kant een punt. Als de bal uit wordt gespeeld, is het meteen een fout. Maar ook als de bal je T-shirt of lichaam raakt, voordat je de bal terugspeelt, wordt het fout gerekend. In tegenstelling tot die regel, wordt het volgende wel goedgekeurd. Stel je hebt het bat in je rechterhand, en per ongeluk speel je de bal met je hand i.p.v. met het bat terug, dan wordt er gewoon doorgespeeld en is het geen fout. Het is wel fout als je hand de tafel raakt…. Lees Meer

Tafeltennis, de sport

Tafeltennis, ook wel Ping-Pong genoemd, lijkt veel op het gewone tennis. Met een batje wordt de bal gespeeld op het speelveld van de tegenstander, op die manier dat het moeilijk is voor de tegenstander om de bal terug te slaan. Voor deze sport heb je de volgende spullen nodig.

Door de bal met verschillende effecten en snelheden te spelen, maak je het je tegenstander moeilijk om de bal terug te slaan. Het spel kan worden gespeeld met 2 of 4 personen. Je krijgt een punt als de tegenstander de bal niet of niet correct terugspeelt. Correct terugspelen is na één keer stuiteren op je eigen helft, de bal terugspelen via of over het net. Bij 11 punten ben je de winnaar van een game. Meestal wordt best of 5, of best of 7 gespeeld. Als er 2 tegen 2 wordt gespeeld, moet de bal om de beurt terug worden gespeeld per teamgenoot.

Veel mensen spelen het spel gewoon thuis of op de camping, maar de echte fanatiekelingen kunnen zich ook aanmelden bij een verenging.

Geschiedenis van tafeltennis

De geschiedenis van tafeltennis begint aan het einde van de 19e eeuw in Engeland. Toen werd er alleen overgespeeld en niet geprobeerd te scoren. Vaak gebruikte men toen een kurk als bal en een stuk hout met een stofje erover als racket of batje. Een rijtje boeken op de eettafel diende als net. Omdat het steeds populairder werd, werd het tijd dat spelfabrikanten met een product op de markt te komen. Er kwamen echte tafeltennistafels met een netbatjes en balletjes. Deze balletjes waren vaak gemaakt van kurk of rubber. Omdat de rubberen balletjes zó hard stuiterden en de kurken balletjes bijna niet stuiterden maakte James Gibb, een Engelse ingenieur, de celluloid-bal. Hiermee kan je veel technieken spelen.

Rond 1900 speelde men het als tafeltennis of ping-pong. De naam ping-pong komt van het geluid dat de celluloid-bal maakte.

Over de wereld

Het spel werd snel bekend over de hele wered. In Duitsland werd het als eerste een officiele sport. Sinds 1926 wordt jaarlijkst het WK tafeltennis gehouden en sinds 1958 jaarlijks het EK tafeltennis. In 1982 werden er 2 WK’s gehouden voor veteranen en lichamelijk gehandicapten.

Verschillende speltypes

Tafeltennis is een sport voor iedereen. Jong of oud, man of vrouw. Je kunt ook nog kiezen tussen enkel en dubbel spelen. Een dubbelteam kan bestaan uit 2 vrouwen, 2 mannen of 1 vrouw en 1 man. Maar ook bij een enkelspel kan je tegenstander een man zijn, terwijl je zelf vrouw bent, en andersom.

In totaal zijn er 7 speltypes, en per geslacht kun je dus 5 types spelen; enkel, dubbel, gemengd enkel, gemengd dubbel en teamwedstrijden.

Teamwedstrijden

Bij competitiewedstrijden kan je ook per team spelen. De spelers kunnen dan aan alle verschillende speltypes meedoen, en elke wedstrijd die zij dan winnen, levert een punt op voor het team.

Kampioenschappen

Dubbelen is bij de Olympische spelen geen aparte categorie meer, maar wordt gedaan bij de landenwedstrijden. Dan wordt er per wedstrijd 4x enkel gespeeld, en 1x dubbel. Bij de Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen wordt dubbelen wel gezien als een apart speltype.