Geschiedenis van tafeltennis

De geschiedenis van tafeltennis begint aan het einde van de 19e eeuw in Engeland. Toen werd er alleen overgespeeld en niet geprobeerd te scoren. Vaak gebruikte men toen een kurk als bal en een stuk hout met een stofje erover als racket of batje. Een rijtje boeken op de eettafel diende als net. Omdat het steeds populairder werd, werd het tijd dat spelfabrikanten met een product op de markt te komen. Er kwamen echte tafeltennistafels met een netbatjes en balletjes. Deze balletjes waren vaak gemaakt van kurk of rubber. Omdat de rubberen balletjes zó hard stuiterden en de kurken balletjes bijna niet stuiterden maakte James Gibb, een Engelse ingenieur, de celluloid-bal. Hiermee kan je veel technieken spelen.

Rond 1900 speelde men het als tafeltennis of ping-pong. De naam ping-pong komt van het geluid dat de celluloid-bal maakte.

Over de wereld

Het spel werd snel bekend over de hele wered. In Duitsland werd het als eerste een officiele sport. Sinds 1926 wordt jaarlijkst het WK tafeltennis gehouden en sinds 1958 jaarlijks het EK tafeltennis. In 1982 werden er 2 WK’s gehouden voor veteranen en lichamelijk gehandicapten.

Tafeltennis dood in Nederland?

Volgens Herman Deister is tafeltennis in Nederland tanende. Hij refereert op ttnieuws.nl met name aan de slechte resultaten van de Nederlandse teams en de buitenlandse inbreng in het damesteam. Zonder deze inbreng zouden we vrijwel geen rol spelen op internationaal niveau.

Nu kan dit allemaal waar zijn, echter de vraag is of je de toekomst en succes van de sport mag afmeten aan de internationaal geboekte resultaten? Dit zou bijna Amerikaans worden. Het feit dat er geen punten zijn voor de tweede plek en de winnaar alles mee naar huis neemt.

Hier ben ik het hartgrondig niet mee eens. Ik geloof er niet in dat je het plezier wat duizenden hebben met het recreatief spelen van tafeltennis thuis, in verenigingsverband, in de competitie of waar dan ook mag afdoen als “ten dode opgeschreven”.

Als ik kijk naar mezelf heb ik heel veel uren thuis vroeger staan spelen, in eerste instantie buiten als het niet te hard waaide…, maar later toen we de luxe van een grote kamer hadden binnen.

Ontelbare uren speelplezier op een opklap tafeltennistafel met zijn 2en of 3en

Als je de kosten van de tafel rekent en deelt door het aantal uren is dat een zeer goedkope vorm van kinder entertainment, en ik zou graag eens bij Herman thuis kijken of als hij kinderen heeft ze er ook zo zelfvoorzienend en sportief mee omgaan voor deze prijs per uur.

Ik heb ook een blauwe maandag bij een vereniging gespeeld, maar dat geregelde deed het niet voor mij. De sfeer was er echter goed en de kids liepen niet op straat te rommelen en zich onledig te houden met bushokjes slopen of ouderen het net-gepinde geld af te pakken.

Dus Herman, graag een positievere kijk op de sport als geheel, en dat er kritiek is op de bondsaanpak dat kan. Negatieve publiciteit op de sport is niet constructief. Doe er liever wat aan om de kinderen enthousiast te houden voor de sport.