Geschiedenis van tafeltennis

20 februari 2018

De geschiedenis van tafeltennis begint aan het einde van de 19e eeuw in Engeland. Toen werd er alleen overgespeeld en niet geprobeerd te scoren. Vaak gebruikte men toen een kurk als bal en een stuk hout met een stofje erover als racket of batje. Een rijtje boeken op de eettafel diende als net. Omdat het steeds populairder werd, werd het tijd dat spelfabrikanten met een product op de markt te komen. Er kwamen echte tafeltennistafels met een netbatjes en balletjes. Deze balletjes waren vaak gemaakt van kurk of rubber. Omdat de rubberen balletjes zó hard stuiterden en de kurken balletjes bijna niet stuiterden maakte James Gibb, een Engelse ingenieur, de celluloid-bal. Hiermee kan je veel technieken spelen.

Rond 1900 speelde men het als tafeltennis of ping-pong. De naam ping-pong komt van het geluid dat de celluloid-bal maakte.

Over de wereld

Het spel werd snel bekend over de hele wered. In Duitsland werd het als eerste een officiele sport. Sinds 1926 wordt jaarlijkst het WK tafeltennis gehouden en sinds 1958 jaarlijks het EK tafeltennis. In 1982 werden er 2 WK’s gehouden voor veteranen en lichamelijk gehandicapten.