Service

11 januari 2018

Het spel begint bij een service. Een andere naam voor service is opslag of beginslag. Zodra de bal in de hand van de serveerder stil en zichtbaar ligt, is slag begonnen. Dan gooit hij de bal tenminste 16cm recht omhoog, zonder een effect aan de bal te geven. Als de bal weer naar beneden valt, mag je de bal slaan met het bat.  De bal moet eerst op het eigen speelveld komen, en dan over het net naar het speelveld van de tegenstander. Hij mag maar één keer op het eigen speelveld stuiteren. Bij 2 keer of meer krijgt de tegenstander een punt en is de service fout.

Jij krijgt zelf een punt als je tegenstander de bal terugslaat voordat deze een keer gestuiterd heeft op zijn speelveld. Als je gaat serveren moet de bal achter de tafel beginnen. Dus als je hem recht naar beneden zou laten vallen, mag deze niet op de tafel komen. Als dat wel gebeurd, is dat fout! Ook moet de je tegenstander de bal kunnen zien. Dus als je hem onder de tafel houdt, is dat fout! Het is de taak van de serveerder om zo te spelen dat de scheidsrechter hem goed kan zien. Als de scheidsrechter bepaalt dat de service niet goed is, krijgt de serveerder één keer een waarschuwing en is het een let, alle keren daarna levert dan een punt op voor de tegenstander. Als het heel duidelijk is dat de service fout is, krijgt de tegenstander meteen een punt.

Netservice

Als bij een service, de bal eerst in het net komt, maar toch over het net gaat, heet dit netservice. Dan moet er opnieuw worden geserveerd en krijgt niemand een punt. Dit kan eindeloos doorgaan. Tijdens een rally wordt er gewoon doorgespeeld als dit gebeurd.

Het is dus helemaal niet zo makkelijk als je zou denken en er zijn veel dingen waar je op moet leggen om het spel te beginnen!