Een zweepslag is een scheurtje in de spier aan de binnenkant van de kuit. Hij is een echte tennisblessure en komt vooral voor bij spelers van tussen de 35 en 50 jaar oud. Een zweepslag ontstaat wanneer je de kuitspieren plotseling moet aanspannen. Dit kan het geval zijn als je een sprint moe trekken om een dropshot te halen. De zweepslag heet zo omdat het voelt alsof er met een zweep tegen de kuit wordt geslagen…. Lees Meer
Blessures voorkomen beter dan genezen
Tennis is over het algemeen een blessuregevoelige sport. Dat komt omdat er soms onnatuurlijke bewegingen worden gemaakt tijdens het slaan en spieren worden overstrekt. Ook moet er veel kort en explosief aangezet worden om ballen te halen. Dit kan erg belastend zijn voor de knieën.
Verschillende blessures
De tennisblessures kunnen ingedeeld worden in twee groepen. De schouder-, pols- en elleboogblessure worden gezien als blessures die specifiek veroorzaakt worden door het tennissen. Blessures als de knie- en rugblessure komen ook bij tennis voor, maar worden ook vaak gezien bij andere sporten.
Vaak kunnen de tennis blessures verholpen worden door behandelingen bij een fysiotherapeut of gaan ze vanzelf over. Om te voorkomen dat bepaalde klachten uit het verleden na een tijd weer terugkeren, wordt er vaak bescherming gedragen. Een enkelbrace is bijvoorbeeld een veel voorkomend beschermingsstuk. Als je echter een goede techniek hebt en goed voor je spieren en lichaam zorgt, hoef je in principe nooit last te krijgen van een blessure.
Enkel- en hielblessures
Een enkelverzwikking of enkelverstuiking is een veelvoorkomende tennisblessure. Bij het verzwikken rekken de banden rond het gewricht uit of scheuren. Het kraakbeen en het zenuwweefsel kunnen dan door compressie beschadigd raken. Een enkelverzwikking kan in drie graden voorkomen:… Lees Meer
Tennisarm
De tennisarm wordt ook wel een tenniselleboog genoemd. Het is een van de meest bekende blessures in de sport. Ongeveer de helft van alle spelers krijgt te maken met deze blessure. Een tennisarm is een overbelasting van de strekkers van de pols, waarbij er pijn wordt gevoeld bij de aanhechting van deze spieren aan de buitenzijde van de elleboog…. Lees Meer
Rugblessure
Rugblessures worden in tennis meestal veroorzaakt door te veel draaiing van de romp of te veel achteroverbuigingen van de rug tijdens het serveren. Dit gaat vaak gepaard met veel kracht. Hierdoor worden kleine gewrichtjes en de weke delen daaromheen in de wervelkolom overbelast.
Oorzaken
De verschillende oorzaken van een blessure kunnen zijn:
- Overbelasting van de spieren
- Afwijkingen in de houding
- Spierfunctiestoornissen (verkorting/verzwakking van de spieren)
- Instabiliteit
Lang staan, zitten en hardlopen verergeren de rugklachten.
Behandeling
Ten eerste moet er gekeken worden naar de techniek. Als de techniek niet goed is, heb je meer kans op een rugblessure. Veel rugblessures gaan vanzelf over. Meestal duurt dat ongeveer 2-5 dagen. Mocht de blessure dan nog steeds niet over zijn is het verstandig om contact op te nemen met een dokter of een fysiotherapeut.
Polsblessure
Zoals veel andere blessures is de polsblessure vaak het gevolg van overbelasting. Bij deze blessure zijn de polsbanden te ver opgerekt. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een val. Maar vaak is de oorzaak de hoge belasting die de pols ondervindt tijdens het raken van de bal. Soms valt dit letsel samen met kraakbeenbeschadiging. Doordat het weefsel beschadigd is, ontstaat er vaak een zwelling van vocht en bloed.
Overbelasting van de pols
Deze blessure is een vorm van chronische irritatie. Bindweefsel, pezen, banden en spieren rondom het polsgewricht zijn geïrriteerd. De pijn is meestal aan de binnenkant van de pols.
Deze overbelasting kan komen door:
- Te moeilijke of te zware oefeningen.
- Overstrekking van de pols bij steun op de handen als gevolg van een val.
- De te hoge belasting die optreedt bij het balcontact.
=Voorkomen
De polsverzwikking is niet te voorkomen omdat het een spontane blessure is. De overbelasting van de pols is daarentegen wel te voorkomen door een goede training van techniek, goede warming-up en een goede opbouw van de trainingen.