ATP: Association of Tennis Professionals

19 januari 2017

De Association of Tennis Profesionals (ATP) werd in 1972 opgericht door enkele professionele spelers. De ATP had als doel de belangen van de mannelijke professionele tennisser te beschermen. Het was toen namelijk voor hen niet mogelijk om met grote toernooien mee te doen. In 1973 werd voor he eerst de ATP-ranglijst opgesteld. Deze ranglijst is nu nog steeds van toepassing.

Tot 1988 werd de Tour gerund door toernooidirecteuren. De spelers waren het hier niet mee eens en kwamen in opstand. Ze wilden dat het anders ging. Al gauw kwam het idee om een Tour te organiseren die door de ATP zou worden geleid. Dit idee werd door een grote meerderheid van de toenmalige top-100 spelers gesteund. Vanaf 1990 is de ATP de organisator van de ATP World Tour.

De Tour werd in 2009 hervormd. De ranglijst van de ATP heette tot 2008 de ATP Entry Ranking, tegenwoordig heet hij de ATP Rankings. De toernooien van de ATP-tour werden gerangschikt naar de ATP World Tour-250, ATP World Tour-500 en de ATP World Tour Masters-1000.