Backhand

23 januari 2018

De backhand wordt samen met de forehand gerekend tot de groundstrokes en kan zowel dubbelhandig als enkelhandig gespeeld worden. Als je rechtshandig bent sla je deze slag door je racket aan de linkerkant van je lichaam te houden en op te heffen, waarna je het racket laat zakken en een zwaaiende beweging naar voren maakt. Daarna zwaai je uit tot aan je rechterschouder. Voor linkshandigen geldt precies het tegenovergestelde. Deze slag wordt over het algemeen als moeilijker beschouwd dan de forehand.

Verschillende grepen

Er zijn verschillen in de grip die je gebruikt bij een enkelhandige of dubbelhandige backhand. Bij enkelhandige backhands wordt vaak een Eastern Grip of een Continental Grip gebruikt. Er zijn een paar spelers die de Western Grip gebruiken bij het slaan, maar dat is niet erg gebruikelijk.

De dubbelhandige variant wordt gewoonlijk gespeeld door de rechterhand (bij rechtshandigen) in de Continental Grip te houden en de linkerhand erboven te houden in de Eastern Grip. Dit is de meest gebruikelijke manier om een dubbelhandige backhand te slaan, maar er bestaan ook kleine variaties op deze grip.

Enkel- of dubbelhandig?

Je kan zoals gezegd op twee manieren een backhand spelen: enkelhandig of dubbelhandig. Er zijn wel een aantal verschillen tussen deze twee soorten.

Met de enkelhandige slag heb je:

  • een groter bereik, je bent wendbaarder en je kan je arm beter strekken om een bal te halen.
  • een betere controle bij lagere ballen, je kan makkelijker een slice spelen.
  • een betere voorwaartse beweging doordat je de bal meer voor je moet raken. Daardoor kan je ook makkelijker oplopen naar het net.

Met een dubbelhandige backhand heb je:

  • een betere controle en meer precisie over de bal.
  • minder moeite om hoge ballen terug te spelen.
  • meer kracht die je aan de bal mee kan geven.

De enkelhandige backhand werd vooral vroeger veel gebruikt. Nu zie je steeds meer dat er met een dubbelhandige slag wordt gespeeld, omdat er in het hedendaagse tennis meer behoefte is aan kracht en controle.

Beroemde backhands

Grootse spelers als Björn Borg en Mats Wilander lieten eind 20e eeuw zien dat er met een dubbelhandige slag veel voordeel te behalen viel. Er volgden velen. Enkele goede dubbelhandige backhands zijn afkomstig van André Agassi, Rafaël Nadal en Novak Djokoic. Roger Federer speelt enkelhandig maar kan toch voldoende power en controle behouden over de bal. Bij de vrouwen is de enkelhandige backhand van Justine Henin vaak geroemd en hebben Serena Williams, Martina Hingis en Jelena Jankovic een erg goede dubbelhandige slag.