Forehand

23 februari 2018

De forehand behoort samen met de backhand tot de groundstrokes. Deze slag wordt gezien als de makkelijkste maar ook de meest aanvallende slag van de tennissport. Over het algemeen wordt de forehand enkelhandig gespeeld. Je houdt je racket in je linker- of rechterhand vast, dat hangt ervan af of je links- of rechtshandig bent. Je slaat deze slag door, als je rechtshandig bent, het racket aan de rechterkant van je lichaam naar achteren op te heffen en daarna een zwaaiende beweging naar voren te maken, waarbij je uitzwaait tot je linkerschouder.

Verschillende grepen: vlak

Er zijn vier verschillende grepen waarin je je racket kan vasthouden bij het slaan van een forehand. De eerste soort is de Continental Grip. Deze werd vooral begin 20e eeuw door veel spelers gebruikt. In deze tijd komt deze grip bij echte topspelers niet vaak meer voor. Tijdens het slaan houd je het racket bijna verticaal vast. Daarom kan er weinig topspin aan de bal meegegeven worden.

De grip kan je gebruiken voor de forehand, maar ook voor de service of volley. De grip wordt vaak door amateurs toegepast, omdat ze hun hand dan niet hoeven te verdraaien bij het slaan van verschillende slagen. Als tweede is er de Eastern Grip. Met deze gripsoort is het mogelijk om iets meer topspin te slaan dan met de Continental Grip, omdat het racket ten opzichte van deze gripsoort 45 graden schuiner wordt vastgehouden.

Verschillende grepen: spin

De derde is de Western Grip. In het begin van de 20e eeuw werd deze grip door velen gebruikt, maar men stapte snel over naar de Eastern of Continental Grip. Maar doordat het speltype aan het eind van de 20e eeuw sterk veranderde, grepen veel tennissers weer terug naar de Western Grip. Deze grip wordt ook wel beschouwd als de meest extreme grip in de tennis. Het racket wordt tijdens deze grip namelijk bijna horizontaal vastgehouden. Daardoor kan er veel topspin en kracht aan de bal meegegeven worden. De laatste soort is de Semi-Western Grip. Deze gripsoort is wat minder extreem dan de Western Grip en voelt wat comfortabeler in de hand. Ook met deze slagsoort kan je de bal met veel kracht en topspin slaan. Veel tennissers in deze tijd spelen hun forehand in deze greep.

Dubbelhandige Forehand

Naast de enkelhandige bestaat er ook nog een dubbelhandige forehand. Bij het slaan van een dubbelhandige forehand houd je je linkerhand, als je rechtshandig bent, boven je rechterhand vast. Linkshandigen doen dit precies andersom. Deze slag komt echter niet vaak voor omdat je minder kracht kan zetten en ook minder wendbaar bent dan wanneer je enkelhandig speelt.