Roland Garros

29 januari 2018

Roland Garros is een van de vier Grand Slam-toernooien. Het is het tweede Grand Slam-toernooi in het jaar en wordt net als alle Grand Slams in twee weken gespeeld. De ondergrond is gravel; Roland Garros is het laatste graveltoernooi van het seizoen. Het is een zeer prestigieus toernooi, maar het wordt tegelijkertijd ook als een van de zwaarste toernooien ter wereld gezien. Dat komt omdat de banen langzaam zijn en er om drie gewonnen sets gespeeld moet worden (mannen). Roland Garros wordt ook wel de ‘French Open’ genoemd.

Geschiedenis

In 1891 werd een toernooi opgericht in Frankrijk dat alleen voor Franse spelers toegankelijk was. Het heette de ‘Championnat de France International de Tennis’. Dit toernooi werd tot 1924 gehouden. In 1925 werden de ‘French Championships’ voor iedereen toegankelijk. Het toernooi werd gehouden in het Stade Français, en een jaar later in de ‘Racing Club de France’, waar eerder het ‘Championnat de France’-toernooi werd gehouden. In de jaren 1925 tot 1927 werd het toernooi op gravel gespeeld. De Fransen wonnen de Davis Cupin 1927 en wilden die in 1928 in een nieuw stadion verdedigen. Door het Stade de France was 3 hectare beschikbaar gesteld om een nieuw stadion te bouwen. Het moest dan alleen wel vernoemd worden naar een piloot uit de WO I, namelijk Roland Garros.

Het toernooi werd tussen 1945 en 1947 na Wimbledon gespeeld, waardoor het het derde Grand Slam-toernooi was van het jaar. Roland Garros was in 1968 het eerste toernooi dat zowel amateurs als professionals uitnodigde om te komen spelen. Sinds 1981 zijn er drie nieuwe prijzen te behalen. De eerste is de Prix Orange, voor de beste sportman die het beste omgaat met de pers, de tweede is de Prix Citron, voor de speler met het sterkste karakter en persoonlijkheid. De laatste is de Prix Bourgeon, voor het tennistalent van het jaar. In 2007 werd aangekondigd dat mannen en vrouwen een gelijk aantal prijzengeld zouden krijgen.

Gravel

Roland Garros wordt gespeeld op gravel. Gravelbanen zijn erg langzaam. De bal stuit hoog op en ook heeft topspin een groot effect. Door deze eigenschappen van de baan is het zo dat veel spelers die al meerdere Grand Slams gewonnen hebben, er nog nooit in geslaagd zijn Roland Garros te winnen. De ondergrond verschilt heel erg van de andere ondergronden zoals gras. Er zijn ook maar een paar spelers die zowel Wimbledon als Roland Garros gewonnen hebben. Onder andere André Agassi, Rafaël Nadal en Roger Federer hebben dit gepresteerd.

Prijzengeld

De verdeling van het prijzengeld van Roland Garros ziet er als volgt uit:

  • Winnaar enkelspel: 1.120.000 euro, tweede plaats: 560.000 euro.
  • Winnaar dubbelspel: 320.000 euro (per koppel), tweede plaats: 160.000 euro.
  • Winnaar gemengd dubbelspel: 100.000 euro (per koppel), tweede plaats: 50.000 euro.
  • Het prijzengeld voor mannen is gelijk aan dat voor vrouwen.