Davis Cup

26 februari 2018

De Davis Cup is een landentoernooi. Er doen in totaal meer dan 130 verschillende landen mee aan het toernooi. De beste mannelijke tennissers van Nederland mogen voor het Nederlandse Davis Cup team uitkomen. Er wordt in zowel singel- als dubbelspel wedstrijden gespeeld, in totaal 5 wedstrijden, waarvan 4 singels en 1 dubbelspel. Een van de bijzondere aspecten van de Davis Cup is dat er een coach op de baan aanwezig mag zijn die de spelers in de rust kan coachen. Ook is en mag het publiek altijd erg luidruchtig zijn. Voor vrouwen bestaat er ook zo’n soort landentoernooi, alleen heet het voor hun de Fed Cup. REAAL is de hoofdsponsor van het Nederlands Davis Cup team.

Geschiedenis

De grondslag van de Davis Cup ligt in het jaar 1899. Toen hadden vier studenten uit de Verenigde Staten het idee om studenten uit Groot-Brittannië uit te dagen voor een wedstrijd. Een van deze vier spelers, Dwight Davis, bedacht een toernooi-opzet en betaalde zelf de beker. Nadat de toernooi-opzet was goedgekeurd door de tennisorganisatie, werd in 1900 de eerste wedstrijd gespeeld. De Verenigde Staten wonnen van Groot-Brittannië, en ook in 1902 konden de Britten niet winnen. Het jaar daarop verloor de VS voor het eerst. De jaren daarop deden er steeds meer landen mee. België, Frankrijk, Oostenrijk en Australië vergezelden de VS en Groot-Brittannië.

Het toernooi werd allereerst gehouden onder de naam ‘International Lawn Tennis Challenge’. Toen in 1945 de oprichter Dwight Davis overleed, werd het toernooi naar hem vernoemd. De Australiërs domineerden het toernooi tussen 1950 en 1967. In die tijd wonnen ze het toernooi 15 keer. Maar het zijn de Amerikanen die het toernooi het meest gewonnen hebben (31 keer), gevolgd door Australië (28 keer).

Huidige toernooi-opzet

De toernooi-opzet is sinds 1900 sterk veranderd. Zo was de regerend wereldkampioen tot 1971 rechtstreeks geplaatst voor de finale, en moesten andere landen strijden om de kampioen uit te mogen dagen. Vanaf 1972 werd dit veranderd en moest ook de wereldkampioen meedoen aan het toernooi.

De Davis Cup is onderverdeeld in twee groepen, de Wereldgroep en de regionale zones. In de Wereldgroep strijden elk jaar 16 landen om de Davis Cup-titel. Er wordt hier gespeeld volgens een knock-out systeem. Twee landen spelen op vrijdag, zaterdag en zondag in totaal 5 wedstrijden tegen elkaar. Twee singels op vrijdag, een dubbel op zaterdag en nog eens twee singels op zondag. Er wordt gespeeld om 3 gewonnen sets. Een van de twee landen speelt thuis en het andere land speelt uit. Welk land dat is en op welke ondergrond er wordt gespeeld, bepaalt de ITF. De winnaar van het duel gaat door naar de volgende ronde en zo is er na 4 rondes een winnaar bekend.

Als een land in de eerste ronde verliest moet het nog een wedstrijd spelen tegen een team uit de regionale zones of tegen een andere verliezer uit de wereldgroep. De winnaar van deze wedstrijd speelt het komende jaar in de Wereldgroep, de verliezer in de regionale zones.

Regionale zones

De regionale zones zijn onderverdeeld in 4 groepen. Groep 1 is de hoogste groep en Groep 4 de laagste. De landen uit deze groepen strijden tegen elkaar met als doel promotie naar een hogere groep. Aan de andere kant is degradatie naar een lagere groep ook mogelijk. Nederland zit momenteel in de regionale zones in groep 1. Het Nederlands Davis Cup-team kan dus promoveren naar de Wereldgroep.